Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Τρέξτε για να σώσετε τη μνήμη σας

Τρέξτε για να σώσετε τη μνήμη σας

Το τζόκινγκ ίσως είναι η απάντηση για την… εξάσκηση της μνήμης καθώς μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ενισχύει τα σήματα στον εγκέφαλο.



Προστασία του ιπποκάμπου
Ηταν γνωστό επί μακρόν ότι η άσκηση αποτελεί αντίδοτο ενάντια στο στρες, ωστόσο η νέα μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου Brigham Young μαρτυρεί ότι μπορεί επίσης να πολεμήσει τη φθίση της μνήμης. Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το τρέξιμο –ακόμη και το χαλαρό– προστατεύει ενάντια στις αρνητικές επιδράσεις του στρες στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, την περιοχή που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να "σβήσουμε" τις επιπτώσεις του στρες στον εγκέφαλο μόνο με το να βγούμε από το σπίτι και να αρχίσουμε να τρέχουμε» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας και Αναπτυξιακής Βιολογίας Τζεφ Εντουαρντς.

Το πείραμα
Προκειμένου να διερευνήσει τη σύνδεση μεταξύ μνήμης, στρες και άσκησης η ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Εντουαρντς χώρισε ποντίκια σε τέσσερις ομάδες: η μια ομάδα ακολουθούσε καθιστική ζωή χωρίς να υφίσταται στρες, η δεύτερη ασκείτο χωρίς να υφίσταται στρες, η τρίτη ασκείτο αλλά υφίστατο στρες ενώ η τέταρτη ακολουθούσε καθιστική ζωή και βρισκόταν και υπό την επίδραση στρες.

Οι στρεσογόνες καταστάσεις στις οποίες εξετίθεντο τα πειραματόζωα ήταν για παράδειγμα το να περπατούν σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα ή να κολυμπούν σε κρύο νερό ή να τρέχουν σε διάδρομο.

Η επίδραση των διαφορετικών παραμέτρων στη μνήμη εξετάστηκε μέσω ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης στον εγκέφαλο. Με την εξέταση αυτή που βασίζεται στη χρήση ηλεκτροδίων, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αξιολογήσουν την αποκαλούμενη μακρόχρονη συναπτική ενδυνάμωση (Long-Term Potentiation, LTP), τη διαδικασία κατά την οποία οι συνάψεις μεταξύ των νευρώνων ενισχύονται με το πέρασμα του χρόνου, γεγονός που βοηθά τον σχηματισμό της μνήμης αλλά και των αναμνήσεων.

Είδαν λοιπόν ότι τα ποντίκια που βρίσκονταν σε καθεστώς στρες αλλά γυμνάζονταν εμφάνιζαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά LTP σε σύγκριση με όσα δεν γυμνάζονταν.

Καλύτερη μνήμη

Οι επιστήμονες υπέβαλαν τα ζώα και σε ένα πείραμα που περιελάμβανε τρέξιμο μέσα σε λαβύρινθο ώστε να ελέγξουν τη μνήμη τους. Ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που βρίσκονταν σε κατάσταση στρες είχαν εξίσου καλές επιδόσεις με εκείνα που γυμνάζονταν αλλά δεν στρεσάρονταν. Μάλιστα τα ασκούμενα πειραματόζωα έκαναν πολύ λιγότερα λάθη σε ό,τι αφορούσε τη μνήμη μέσα στον λαβύρινθο σε σύγκριση με τα πειραματόζωα του… καναπέ.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα νέα αυτά ευρήματα δείχνουν πως η άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των μηχανισμών μνήμης και μάθησης από την αρνητική επίδραση που έχει στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου το χρόνιο στρες.


Θεοδώρα Τσώλη


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου