Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Η Μύκονος συνδέθηκε με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα

05mykonos10

Σύνδεση με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας απέκτησε ένα ακόμη νησί των Κυκλάδων, η Μύκονος, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν χθες...



στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στο νησί από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Τα εγκαίνια της νέας διασύνδεσης χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στήριξε χρηματοδοτικά το έργο, διά της επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου. Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. την περίοδο 2007-2013. Η συνολική συνεισφορά της Ε.Ε. στο έργο εκτιμάται στα 176 εκατ. ευρώ. Τα οφέλη αυτής της διασύνδεσης υπολογίζονται να είναι περίπου 80 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία θα αντικατοπτρίζονται στους λογαριασμούς των καταναλωτών, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι τα νησιά θα περάσουν από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με παρωχημένες γεννήτριες ντίζελ στην ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο, το οποίο είναι μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας.

Το έργο συνεχίζεται και, μόλις ολοκληρωθεί, 13 νησιά των Κυκλάδων θα συνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο, σημειώνει η Επιτροπή.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής της β΄ φάσης, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων της Ανδρου με τη Νότια Εύβοια και την Τήνο.

Η β΄ φάση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και θα ακολουθήσει η γ΄ φάση, που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου και η οποία, σύμφωνα με απόφαση του ΑΔΜΗΕ, επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια, προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2020 αντί το 2022.

Το τέταρτο και τελικό στάδιο της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τα νησιά των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων έχει ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της περιόδου 2019-2028.

Ανάδοχοι του έργου β΄ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια - Fulgor, Prysmian και NARI, οι οποίες επελέγησαν με διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού. Ειδικότερα, η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ - Fulgor Α.Ε. ανέλαβε την κατασκευή των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέσουν τη Νάξο με την Πάρο και τη Μύκονο. Στην Prysmian ανατέθηκε η αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών διασυνδέσεων Λιβαδιού (Εύβοια) - Ανδρου και Ανδρου - Τήνου. Τέλος, η NARI Group Corporation επελέγη ως ανάδοχος για την κατασκευή υποσταθμού 150 KV στη Νάξο. Η β΄ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων κλείνει τον βρόχο μεταξύ Πάρου, Νάξου και Μυκόνου και θωρακίζει την αξιοπιστία και τη σταθερότητα ηλεκτροδότησης των νησιών αυτών, εφόσον εξασφαλίζεται διπλή τροφοδότηση, περιορίζοντας δραστικά την εξάρτησή τους από τους αυτόνομους σταθμούς παραγωγής. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση του έργου εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου