Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

ΑΔΜΗΕ: Τον Ιούλιο η λειτουργία του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ν.Α. Ευρώπης – Στη Θεσσαλονίκη η έδρα



Στις πρώτες και άμεσες προτεραιότητες του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνεται η ίδρυση του Περιφερειακού Κέντρου Ηλεκτρικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης.



Η έδρα του όπως έχει αναγγείλει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μάνος Μανουσάκης θα είναι στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ΑΔΜΗΕ θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τη λειτουργία του την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και πλέον η καρδιά των Διαχειριστών θα χτυπά στη συμπρωτεύουσα της χώρας.

Το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας (Regional Security Coordinator, RSC) της Νοτιανατολικής Ευρώπης ιδρύθηκε από τους Διαχειριστές της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Ρουμανίας (Transelectrica) και της Βουλγαρίας (ESO-EAD), ως αποτέλεσμα των μακρόχρονων διαπραγματεύσεων με τον ESO-EAD και τον Ευρωπαίο Σύνδεσμο Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E).

Η ίδρυση του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου στη Θεσσαλονίκη ανταποκρίνεται στο πνεύμα του Κανονισμού 2017/1485 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι Ευρωπαίοι Διαχειριστές υποχρεούνται από το 2020 να αναθέσουν σε ένα RSC με έδρα σε κράτος μέλος της ΕΕ τις εξής αρμοδιότητες:

1. Τον ρόλο του φορέα συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας

2. Την ανάπτυξη του κοινού μοντέλου δικτύου

3. Τον συντονισμό της περιφερειακής επιχειρησιακής ασφάλειας

4. Τον συντονισμό των περιφερειακών διακοπών

5. Την αξιολόγηση της περιφερειακής επάρκειας



Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου