Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Εργαζόμενοι: Τι αλλάζει σε εργασιακά και ασφαλιστικό



Αλλαγές στο εργασιακό, στην επικουρική ασφάλιση, τη διαδικασία έκδοσης νέων συντάξεων, την καταπολέμηση της ανεργίας, την πρόνοια αλλά και την...

 

  πολιτική για την οικογένεια φέρνει ο νέος υπ. Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Την ίδια ώρα, πέραν της προαναγγελίας των βασικών τομέων παρέμβασής του, υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες, όπως οι αναμενόμενες δικαστικές αποφάσεις για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για νέα αναδρομικά, οι κυβερνητικές αποφάσεις για τον νέο κατώτατο μισθό, αλλά και η αποσαφήνιση της κυβερνητικής στάσης απέναντι στις προτάσεις της "επιτροπής Πισσαρίδη" για νέες παρεμβάσεις στον "σκληρό πυρήνα" του ασφαλιστικού, δηλαδή στις ανταποδοτικές - κύριες συντάξεις αλλά και τις εισφορές των μισθωτών.

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά


Ξεκινώντας από τις προτεραιότητες που ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης έθεσε, αξίζει να γίνει αναφορά στη δήλωσή του, κατά την παραλαβή των ηνίων του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία σκοπός της κυβέρνησης είναι "να βοηθήσει την αγορά εργασίας να προσαρμοστεί στις ραγδαίες οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις".

Και αυτό προκειμένου η ελληνική οικονομία "να μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μοναδικά της ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, προς όφελος, τελικά, των εργαζομένων και ακόμα πιο πολύ των ανέργων".

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τις επικείμενες αλλαγές στο εργασιακό, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως θα προωθηθούν "ρυθμίσεις που θα στηρίζονται σε αυτά που ήδη ισχύουν στις προηγμένες χώρες και θα κάνουν πιο διαφανή, και τελικά πιο αξιόπιστη, τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος, με το οποίο φυσικά θα διαβουλευόμαστε σε διαρκή βάση αυτής".

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχε παρουσιάσει ο προκάτοχος του κ. Χατζηδάκη, κ. Γιάννης Βρούτσης, προβλεπόταν πως θα οριστεί ως προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η "απογραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο".

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει αλλαγές στη Μεσολάβηση και Διαιτησία, αλλά και στις υπερωρίες. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προωθείται η κατάργηση του δεύτερου βαθμού διαιτησίας.

Επίσης, προβλέπει πως, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου εξαμήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας.

Το νέο επικουρικό


Η επόμενη μεταρρύθμιση θα είναι ο δεύτερος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος, ο οποίος "θα προστατεύσει τις συντάξεις των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας χωρίς να θίγει τους παλιούς", σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη.

Ο λόγος για το νέο δημόσιο επικουρικό ταμείο κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, το οποίο ήδη προετοιμάζει ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Τσακλόγλου.

Οι εισφορές του κάθε ασφαλισμένου του σχεδιαζόμενου ταμείου, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από 1/1/2022, θα αποταμιεύονται σε "ατομικό" κουμπαρά και θα επενδύονται σε ελληνικά ομόλογα και ελληνικές μετοχές. Οι επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, θα οδηγήσουν σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους δικαιούχους, ενώ προηγούμενα θα έχουν παράσχει μεγαλύτερη ρευστότητα στην οικονομία.

Το "μέτωπο" των εκκρεμών συντάξεων


Στόχος του νέου υπ. Εργασίας είναι "όσο πιο γρήγορα και οργανωμένα γίνεται να αποδοθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις όλων των συνταξιούχων".

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ", οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε πάνω από 171.000, ενώ οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις σε πάνω 121.000. Συνολικά, δηλαδή, οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται σε 292.000.

Επιδίωξη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ήταν η καταβολή όλων των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύριες συντάξεις εντός του τρέχοντος έτους.

Βασικός "μοχλός" προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επέκταση του μηχανισμού ψηφιακής αίτησης και απονομής κύριας σύνταξης, ενώ έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση πάνω από 600 εκατ. ευρώ για τον ίδιο λόγο.

Τι θα κάνει το Ταμείο Ανάκαμψης


Βασική προτεραιότητα του νέου υπ. Εργασίας αποτελεί η "καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας".

"Η επιλογή αυτή καθίσταται ακόμα πιο προφανής μετά τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην αγορά εργασίας και την κοινωνία", σύμφωνα με τον ίδιο.

"Η χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάρτιση, για την προσαρμογή της αγοράς εργασίας, για τη στήριξη των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, για τη μετάβαση, εν πάση περιπτώσει, στη μετά κορονοϊό εποχή. Ο ρόλος του ΟΑΕΔ προς αυτή την κατεύθυνση είναι ζωτικής σημασίας", σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη. Προτάσεις για την ενίσχυση της κατάρτισης προβλέπονται στην έκθεση της "επιτροπής Πισσαρίδη".

"Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι και ο διαρκής εκσυγχρονισμός αυτού του οργανισμού, όπως και όλων των οργανισμών που υπάγονται σε αυτό το υπουργείο, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών", τόνισε ο ίδιος.

Πρόνοια και οικογένεια


Όσον αφορά την πολιτική κοινωνικής προστασίας, η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στην επέκταση του στεγαστικού επιδόματος, την αύξηση του επιδόματος παιδιού, την ενίσχυση της στήριξης των πολιτών με αναπηρία.

Σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας υφυπουργού Εργασίας, κυρίας Δόμνας Μιχαηλίδου, το 2021 θα αυξηθούν κατά 22% τα κονδύλια για την πρόνοια. Η αύξηση αυτή θα οφείλεται στην αύξηση των δικαιούχων, αλλά και των ποσών που λαμβάνουν οι ήδη υφιστάμενοι δικαιούχοι λόγω της αναμενόμενης μείωσης του εισοδήματος που θα δηλώσουν στην Εφορία για το 2020.

Επίσης, όπως δήλωσε ο υπ. Εργασίας, η πολιτική για την οικογένεια, για την ισότητα των φύλων, για το δημογραφικό ενισχύεται.

Άλλα ανοιχτά θέματα

Πέραν των προτεραιοτήτων που ο ίδιος ο νέος υπουργός Εργασίας έθεσε, υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα. Ένα εξ αυτών είναι οι αναμενόμενες −πριν από το καλοκαίρι− αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε σχέση με τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων αναφορικά με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα "δώρα" την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016.

Στο πεδίο του ασφαλιστικού, επίσης, στο τραπέζι βρίσκονται και οι προτάσεις της "επιτροπής Πισσαρίδη", οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν μείωση του ανώτατου ορίου εισοδήματος (πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών) επί του οποίου επιβάλλονται αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς εργαζομένους.

Επίσης, προτείνει την αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών με ένα σταθερό ποσό ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και με τους αυτοαπασχολούμενους. Εναλλακτικά, εισηγείται τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος αναλογικών εισφορών, αλλά με ακόμα χαμηλότερο πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών υγείας. Το σχετικό κενό θα μπορεί να καλυφθεί από γενικά φορολογικά έσοδα.

Να σημειωθεί πως η "επιτροπή Πισσαρίδη" προτείνει σημαντικές αλλαγές στην κύρια ασφάλιση, και συγκεκριμένα την αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής (κύριας) σύνταξης με τρόπο που να είναι αναλογιστικά και ουσιαστικά περισσότερο ανταποδοτική και συνδεδεμένη με την ηλικία συνταξιοδότησης. Τέλος, εισηγείται τον εξορθολογισμό των κανόνων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

Εξάλλου, στο εργασιακό υπάρχουν ακόμα δύο εκκρεμότητες. Τον Ιούλιο η κυβέρνηση θα πρέπει να επανακαθορίσει το ύψος του κατώτατου μισθού. Την ίδια ώρα, εκκρεμεί νομοσχέδιο για την κωδικοποίηση της εργασιακής νομοθεσίας.

Πέραν αυτών, ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Τσακλόγλου, έχει αναθέσει σε ομάδα εργασίας την εκπόνηση πορίσματος για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων ασθενείας του e-ΕΦΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου