Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

«Η Ελλάς Ευγνωμονούσα»: Ο πίνακας του Θ. Βρυζάκη κοσμεί το Παλαιό Δημαρχείο Θήβας



Η Θήβα, ως γενέτειρα του κορυφαίου ζωγράφου της Ελληνικής Επανάστασης, τιμά τον Θεόδωρο Βρυζάκη. 200 χρόνια μετά την Εθνεγερσία του 1821 και...

στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Θηβαίων, η πόλη στολίζεται με ένα από τα εμβληματικότερα έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θηβαίων, Γιώργου Αναστασίου, η πρόσοψη του Παλαιού Δημαρχείου(κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης) κοσμείται με πανό μεγάλων διαστάσεων, εμπνευσμένο από τον πίνακα «η Ελλάς Eυγνωμονούσα».

Η Ελλάδα, που απεικονίζεται ως αρχαία κόρη που έχει σπάσει τα δεσμά της, έχει τα χέρια απλωμένα, σε μια συμβολική κίνηση εναγκαλισμού των ηρώων και όλων των Ελλήνων, που με τους αγώνες και θυσίες τους οδήγησαν στην απελευθέρωση και τη σύσταση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.



Δύο αιώνες αργότερα, η Ελλάδα Ευγνωμονούσα στέκει αγέρωχη, σε πείσμα των προκλήσεων και όλων των δεινών. Η Θήβα, μια πόλη με ιστορία και ενεργό ρόλο στους αγώνες για την ελευθερία, αποτίει φόρο τιμής στον Θηβαίο ζωγράφο, τα έργα του οποίου αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο των συμπατριωτών του, αλλά και όλων των Ελλήνων.

Παράλληλα, ο Δήμος Θηβαίων χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος να «ντύσει» τα κτίρια της Περιφέρειας, αντλώντας έμπνευση από τον διάσημο πίνακα του Θ. Βρυζάκη.



Ο Θεόδωρος Βρυζάκης γεννήθηκε στη Θήβα, επτά χρόνια πριν από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 και απεβίωσε στο Μόναχο το 1878. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους και θεμελιωτής της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου».

Έχοντας ζήσει τα σκληρά χρόνια του αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, απεικόνιζε στους καμβάδες του θέματα αποκλειστικά εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821.

Στο έργο του διακρίνει κανείς τη συγκίνηση από τα γεγονότα που σημάδεψαν την Επανάσταση και κατ’ επέκταση τη ζωή του, αλλά και την έντονη διάθεση και πρόθεσή του να μεταφέρει στα έργα του όσο πιο πιστά τα γεγονότα που καταγράφει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου