Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Αριθμοί-ρεκόρ παραιτήσεων και διορισμών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια



Ρεκόρ διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικών θα φέρει την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022 το ρεκόρ δεκαετίας, το οποίο...

 καταγράφεται φέτος στις παραιτήσεις νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών. Οι πιθανές «παγίδες» του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά και η εργασιακή αβεβαιότητα ενόψει της επόμενης σχολικής χρονιάς είναι οι βασικοί λόγοι της αύξησης των παραιτήσεων. Οι παραιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 8.000 και οι διορισμοί μονίμων μαζί με τις προσλήψεις αναπληρωτών θα προσεγγίσουν τις 50.000. Οι διορισμοί, ξεκινώντας από 5.250 στα σχολεία Γενικής Παιδείας, θα γίνουν τέλη Ιουλίου και οι προσλήψεις αναπληρωτών κατά την έναρξη του σχολικού έτους.

 

 Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», φέτος υπεβλήθησαν συνολικά 3.708 παραιτήσεις νηπιαγωγών, δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (ξένων γλωσσών, μουσικής, πληροφορικής κ.ά.). Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε στην «Κ» η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Σίσσυ Γκίκα, οι παραιτήσεις καθηγητών από γυμνάσια και λύκεια αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τις 4.000. Τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια, οι αριθμοί των παραιτήσεων συνιστούν ρεκόρ δεκαετίας, με το σύνολο να εκτιμάται στις 7.000. Ο κ. Σταύρος Πετράκης, γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), και ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, μιλώντας στην «Κ» για τα ρεκόρ παραιτήσεων, εστίασαν σε δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά στη λήξη της μεταβατικής περιόδου του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, η διάρκεια της οποίας είναι από το 2016 έως και φέτος. Εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, ωστόσο κάθε αλλαγή στο ασφαλιστικό πλαίσιο των εργαζομένων θεωρείται ότι επιδρά αρνητικά στις αποφάσεις τους.

Από την άλλη, υπάρχει ανησυχία για το εργασιακό πλαίσιο από την επόμενη σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα, η έναρξη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών δημιουργεί ανησυχία. Επιβαρυντικά λειτουργεί και το πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης, η οποία κούρασε τους εκπαιδευτικούς. Αλλωστε οι μεγαλύτεροι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τηλεκπαίδευση και τις μεθόδους όσο οι νεότεροι.

Τέλος, χθες στη Βουλή τα ξίφη τους διασταύρωσαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τον Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη για την τηλεκπαίδευση. Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε την νυν ότι αδιαφορεί για τα προβλήματα μαθητών και εκπαιδευτικών, και η κ. Κεραμέως επέκρινε την αντιπολίτευση για αντιφάσεις.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου