Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

ΑΔΜΗΕ: Νέο βήμα για την ένταξη της Κρήτης στο διασυνδεδεμένο δίκτυο – Ηλεκτρίσθηκε το Σύστημα STATCOM στο νησί



Με την επιτυχημένη ηλέκτριση χθες από τον ΑΔΜΗΕ του Συστήματος STATCOM στον υποσταθμό στο Ηράκλειο Κρήτης, ένα ακόμη συνοδό έργο...

της «μικρής» διασύνδεσης τέθηκε σε τεχνική ετοιμότητα, «φέρνοντας» έτσι πιο κοντά την ένταξη του νησιού στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.

Το Σύστημα ελεγχόμενης σύγχρονης αντιστάθμισης αέργου ισχύος (STATCOM) υλοποιήθηκε για τις ανάγκες ελέγχου του ηλεκτρικού συστήματος Κρήτης, μετά την ηλεκτρική του διασύνδεση με το ΕΣΜΗΕ. Επομένως, με την ηλέκτρισή του έγινε ακόμη ένα βήμα, ώστε με την έναρξη λειτουργίας της «μικρής» διασύνδεσης, μέρος των φορτίων του νησιού να καλύπτεται πλέον από το ηπειρωτικό δίκτυο.

Το Σύστημα συμβασιοποιήθηκε στα τέλη του 2019 έναντι τιμήματος 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ηλεκτρίσθηκε με επιτυχία χθες, γεγονός που σηματοδοτεί την τεχνική του ετοιμότητα. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται οι λειτουργικές δοκιμές σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση STATCOM στον ελληνικό χώρο, για τη ρύθμιση των τάσεων και τη διασφάλιση της ευστάθειας του δικτύου τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε συνθήκες διαταραχών, με την ένταξη της Κρήτης στο ΕΣΜΗΕ μέσω της «μικρής» διασύνδεσης. Μεταξύ των υπόλοιπων πλεονεκτημάτων που έχει είναι η υποστήριξη τάσης σε ασθενή Συστήματα Μεταφοράς, με συνέπεια να δώσει τη δυνατότητα να αποσυρθούν οι συμβατικές πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει η ΔΕΗ στο νησί, όταν θα τεθεί σε λειτουργία και η διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει γράψει το energypress, έως το Πάσχα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δοκιμαστική ηλέκτριση και του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου, σηματοδοτώντας την τεχνική ολοκλήρωση του έργου. Όπως είχε αναφέρει στο 2ο συνέδριο «Power &Gas Forum» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, έως τον Ιούνιο-Ιούλιο ο Διαχειριστής θα δώσει φορτία στο νησί, καθώς στο διάστημα που θα μεσολαβήσει θα ολοκληρωθεί η περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ έχει στείλει προς έγκριση στην Κομισιόν την πρόταση για το μεταβατικό μοντέλο συμμετοχής της Κρήτης στις αγορές του Target Model.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με δεδομένο πως η «μικρή» διασύνδεση θα βρίσκεται στους πρώτους μήνες λειτουργίας της το καλοκαίρι, την πλέον απαιτητική εποχή από την άποψη της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια, και για φέτος προκρίθηκε η λύση μίσθωσης ηλεκτροπαραγωγών ζευγών συνολικής ισχύος 58 Μεγαβάτ (MW). Ρόλος των Η/Ζ είναι να αποτελέσουν «μαξιλάρι ασφαλείας» για την κάλυψη των αιχμών φορτίων του νησιού, ώστε να μπορεί μπορούν να καλυφθεί η κατανάλωση σε κάθε ενδεχόμενο.

Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από τη ΔΕΗ τον Μάρτιο. Η ΡΑΕ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα τη μίσθωση, κατά την 1η συνεδρίαση της Ολομέλειάς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου