Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Πρεμιέρα στις πρότυπες προτάσεις με το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης

 

Στις λεγόμενες Πρότυπες Προτάσεις, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί η αξιοποίηση...

 του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο.

Το ακίνητο που θα αποδεσμευτεί μετά την λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι το οποίο τελεί υπό κατασκευή, βρίσκεται σε μία από τις πλέον προνομιακές περιοχές του Ηρακλείου και θα αποτελέσει το μήλον της έριδος για τους μεγάλους παίκτες του κατασκευαστικού κλάδου και του real estate.

Η ωρίμανση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου έχει εκχωρηθεί στη μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστή και ως Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility - PPF), προκαλώντας μάλιστα έντονες αντιδράσεις για το αν το έργο παραχωρείται στο Ταμείο.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως "δεν μεταβιβάζεται καμία ιδιοκτησία στο ΤΑΙΠΕΔ, καμία ιδιοκτησία στο Υπερταμείο, το οποίο μάλιστα είναι δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζουμε κανονικά το έργο μας για την αξιοποίηση αυτής της έκτασης, διότι δεν πρέπει να την αφήσουμε να γίνει ένα νέο Ελληνικό. Το ΤΑΙΠΕΔ θα μας βοηθήσει στην ωρίμανση του έργου".
Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι θα μπορούσε ο ιδιωτικός τομέας να κάνει προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου.

Η ένταξη του έργου στις Πρότυπες Προτάσεις που αφορά projects άνω των 200 εκατ. ευρώ,εκτιμάται ότι ότι μπορεί να συντομεύσει το χρόνο παραχώρησης για ακόμα και στον ένα χρόνο όταν υπό κανονικές συνθήκες η σχετική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 7 έτη. Η εφαρμογή των πρότυπων προτάσεων αφορά σε προτάσεις που υποβάλλονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις, και έχουν στο επίκεντρο τη μελέτη και την κατασκευή είτε νέων έργων υποδομών, είτε την επέκταση και τροποποίηση υφιστάμενων έργων, τα οποία σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ή με τις αρμοδιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο χαρακτήρας της ανάπτυξης στο "Νίκος Καζαντζάκης" μένει να αποσαφηνιστεί, ωστόσο, αναμένεται ευρέως να προβλέπει σύνθετες χρήσεις τουριστικής και ψυχαγωγικής εκμετάλλευσης σε συνδυασμό με εμπορικούς χώρους, οικιστική ανάπτυξη, αλλά και κοινωφελείς χώρους πρασίνου. 

 

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου