Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Με νέο “πρόσωπο” οι εταιρείες διανομής της ΔΕΗ στη Ρουμανία – Προχωρούν τα έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών



Με τη λειτουργία του νέου ιστοτόπου των εταιρειών Rețele Electrice (πρώην E-distributie) συνεχίζεται το rebranding των εταιρειών διανομής...

 ηλεκτρικής ενέργειας που περιήλθαν στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Enel για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία. Το προηγούμενο διάστημα, εκτός από τη μετονομασία, ολοκληρώθηκε και η αλλαγή της οπτικής τους ταυτότητας.

Με την ευκαιρία της λειτουργίας του νέου ιστοτόπου, ο κ. Mihai Pește, Γενικός Διευθυντής των εταιρειών Rețele Electrice, δήλωσε σχετικά: «Η καθημερινή μας επιχείρηση είναι κρίσιμη, αλλά εξαιρετικά τεχνική και επομένως δύσκολη για τους περισσότερους πελάτες μας να την κατανοήσουν. Γι' αυτό ακριβώς οι πελάτες χρειάζονται προσβάσιμα κανάλια επικοινωνίας και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε απλή και φιλική γλώσσα στη σχέση τους με εμάς, τον φορέα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές Muntenia, Banat και Dobrogea. Ελπίζω ότι η νέα διεύθυνση του ιστότοπου Rețele Electrice θα τους ενθαρρύνει να εξερευνήσουν όλες τις διαθέσιμες ενότητες και να τους πείσει ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους προσφέρουμε μια εύκολη και διαφανή εμπειρία στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Βασιζόμαστε όχι μόνο στην ψηφιοποίηση των δικτύων, αλλά και στα εργαλεία που μας βοηθούν να επικοινωνούμε πιο εύκολα με τους πελάτες μας».

Οι τρεις εταιρείες (Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Dobrogea και Rețele Electrice Banat) λειτουργούν λειτουργούν δίκτυα διανομής συνολικού μήκους άνω των 133.000 χιλιομέτρων με υπόγειες και εναέριες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης, διανέμοντας περίπου 15 TWh ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές Muntenia (συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου), Banat και Dobrogea, καλύπτοντας περίπου το 1/3 της τοπικής αγοράς διανομής.

Συγκεκριμένα, η Rețele Electrice Banat είναι διαχειριστής δικτύου στις κομητείες Arad, Caraș-Severin, Hunedoara και Timiș, η Rețele Electrice Dobrogea στις κομητείες Călăraşi, Constanța, Ialomița και Tulcea και η Rețele Electrice Muntenia στο Βουκουρέστι, το Giurgiu και το Ilfov.

Επενδύσεις για “πράσινα” και “ψηφιακά” δίκτυα


Ο σχεδιασμός των θυγατρικών της ΔΕΗ προβλέπει σημαντικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής, με έμφαση στην ψηφιοποίηση, στην κατεύθυνση των “έξυπνων” δικτύων.

Στις αρχές Μαρτίου, εξάλλου, η Rețele Electrice Dobrogea ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμό ορισμένων γραμμών υψηλής τάσης και ορισμένων σταθμών μετασχηματισμού, μέσω ενός έργου περίπου 11 εκατομμυρίων λέι (περίπου 2,2 εκατ. ευρώ) που συγχρηματοδοτήθηκε από το POIM 2014-2020.

Το έργο συνίστατο στην αύξηση της ικανότητας διανομής τεσσάρων εναέριων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης στην περιοχή της Κωνστάντζας – Medgidia – Mircea Vodă και τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων σταθμών μετασχηματιστών στην ίδια περιοχή.

Στο πλαίσιο του έργου, οι γραμμές υψηλής τάσης (110 kV) αναβαθμίστηκαν για να επιτρέψουν τη σύνδεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η περιοχή που καλύπτεται από το έργο βρίσκεται στις διαδρομές των γραμμών μεταξύ των ηλεκτρικών υποσταθμών Constanța Nord - Medgidia Nord, Nazarcea - Medgidia 1, Medgidia Nord - Mircea Vodă Nord και Mircea Vodă Nord - Mircea Vodă.

«Για να έχουμε ανθεκτικά δίκτυα, προσαρμοσμένα στις νέες ενεργειακές τάσεις, χρειαζόμαστε εκτεταμένα έργα εκσυγχρονισμού που πραγματοποιούμε και μέσω μηχανισμών χρηματοδότησης με μη ανταποδοτικό στοιχείο. Αυτό που ολοκληρώθηκε τώρα με τη βοήθεια κονδυλίων POIM στοχεύει σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή μιας ευρύτερης περιοχής που ξεχωρίζει για το πλήθος των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, χρειαζόμαστε γραμμές υψηλής τάσης με αυξημένη ικανότητα διανομής και προσαρμοσμένες στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες διανομής», δήλωσε σχετικά ο Mihai Pește, γενικός διευθυντής των εταιρειών Rețele Electrice.

Το έργο, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μεγάλων Υποδομών 2014-2020, εκ του οποίου η μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση είναι 10 εκατομμύρια λέι.


Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου