Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Πότε θα σταλούν τα επόμενα sms για δωρεάν εξετάσεις



Τους άξονες του "Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου: ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ" του υπουργείου Υγείας, με δωρεάν προληπτικά πακέτα...

εξετάσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσίασαν στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ στην παρουσίαση παρέστη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τις εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού με το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά", έχουν κάνει μαστογραφία πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες και πάνω από 20 χιλιάδες έχουν εντοπιστεί με ευρήματα. Τα ηλικιακά όρια διευρύνονται και τα sms θα σταλούν σε γυναίκες από 45 έως 74 ετών, όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη.

Στις 13 Μαΐου θα ξεκινήσει η αποστολή sms σε γυναίκες για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με δωρεάν τεστ Παπ, τεστ για τον ιό HPV, κολποσκόπηση και βιοψία ένα χρειαστεί, σε γυναίκες από 21- 65 ετών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου επίσης θα σταλούν τα γραπτά μηνύματα στους δικαιούχους, ηλικίας 50-69 ετών, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το πρώτο στάδιο είναι η λήψη από τα φαρμακεία ενός self test που εντοπίζει την αιμορραγία στα κόπρανα. Το δεύτερο βήμα είναι η διαγνωστική κολονοσκόπηση ενώ η τρίτη διαδικασία είναι η επεμβατική κολονοσκόπηση.

Το τέταρτο πρόγραμμα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το οποίο θα γίνεται συνδυαστικά με τον προσωπικό γιατρό. Θα υπάρξουν και πάλι γραπτά μηνύματα, διενέργεια εξετάσεων και εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τον εντοπισμό του μεταβολικού συνδρόμου. Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Θα αφορά τις ηλικίες από 30-70 ετών.

Επίσης, θα ξεκινήσουν τα προγράμματα screening για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του δέρματος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχουμε ένα τελείως λάθος πρότυπο ζωής και θα πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Τόνισε ακόμη όμως, πως δεν χρειάζεται να υπάρχουν μόνο δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, αλλά οι πολίτες θα πρέπει και να τις κάνουν και να επωφελούνται από τις προσυμπτωματικές εξετάσεις.

Είπε ακόμη πως χρειάζεται ένα screening του πληθυσμού, το οποίο θα μπορούσε να ενσωματωθεί στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, που θα είναι έτοιμος την επόμενη χρονιά. Συμπλήρωσε πως η πρόληψη είναι επένδυση για την υγεία και όχι δαπάνη.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου από την πλευρά του αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, όπως την αποστολή γραπτών μηνυμάτων, που ξεκίνησαν ήδη από την περίοδο της πανδημίας και μίλησε για τον ιατρικό φάκελο, που θα αποτελέσει μια μεγάλη καινοτομία με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου