Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Αντιδράσεις για το υδροηλεκτρικό στο Βασιλέσι Ευρυτανίας

Αντιδράσεις για το υδροηλεκτρικό στο Βασιλέσι Ευρυτανίας

Φαίνεται πως η μηδενική ενημέρωση κατοίκων και φορέων για το υδροηλεκτρικό που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Βασιλέσι Πρασιάς Ευρυτανίας, έφερε αντιδράσεις.


Αρνητικοί αρχικά για την κατασκευή ,εφόσον δεν υπάρξει ενημέρωση απο την κατασκευαστική εταιρεία,είναι τόσο η Κίνηση Πολιτών Πρασιάς(ΚΙ.ΠΟ.Π.Ε),ο δήμος Αγράφων,ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας κ.Τσιούνης και γενικά η τοπική κοινωνία.

Και πως να μην είναι όταν ουδείς ενημέρωσε την τοπική κοινωνία ότι το έργο φτάνει στο στάδιο της αδειοδότησης και της τελικής κατασκευής .

Η ΚΙ.ΠΟ.Π.Ε μπορεί να είναι υπέρ ενός τέτοιου έργου και γενικά υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,οφείλουν όμως τόσο οι κατασκευαστικές εταιρείες τόσο και οι φορείς που συντελούν στην αδειοδότηση τέτοιων έργων ,να ενημερώνουν πρώτα του ίδιους τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής.Επίσης πρέπει να υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις ,σοβαρός έλεγχος για σωστή τήρηση των Περιβαλλοντολογικών όρων ώστε να μην αλλοιωθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής.

Φυσικά σε τέτοια έργα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για το ίδιο το χωριό,τόσο απο την κατασκευαστική εταιρεία ,όσο και απο τον ίδιο τον δήμο όπου θα εισπράττει ένα ποσοστο απο τα κέρδη του έργου.

Για ενημέρωση των κατοίκων ο υδροηλεκτρικός σταθμός που πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση διπόταμα(φώτο),είναι ισχύος 1.940ΚW (1.821KWe).

Στην υδροληψία (ορεινού τύπου) το έργο μέσω ενός μικρού φράγματος (ρουφράκτη) ,εκεί ακριβώς που ενώνονται τα δυο ποτάμια σε υψόμετρο +1.052, θα συλλέγει μέρος των νερών του ρέματος Διπόταμα και μέσω υπόγειου αγωγού προσαγωγής μήκους 3.000μ., θα τα οδηγεί στο κτήριο του ΥΗΣ

Σταθμός παραγωγής

Ο ΥΗΣ παραγωγής θα κατασκευαστεί ακριβώς στο παλιό γεφύρι σε υψόμετρο+760μ. στο δεξί κατά τη ροή πρανές του ρέματος.

Το κτήριο του σταθμού θα είναι υπέργειο, μονώροφο, διαστάσεων 8,4μΧ18,0μ (εμβαδού 151,2μ2), επικαλυμμένο με κεραμίδια. Εντός του κτηρίου θα εγκατασταθεί όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός (2 στρόβιλοι τύπου Pelton ισχύος 940KW, γεννήτριες, πίνακες, προστασίες, αυτοματισμοί) για τη ρύθμιση και προστασία του έργου. Έργα σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ Η μονάδα θα συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ μέσω νέου τμήματος εναέριας γραμμής Μέσης Τάσης (ΜΤ) μήκους 30χλμ στον υποσταθμό του Νέου Αργυρίου

Το έργο θα εκμεταλλεύεται μια υψομετρική διαφορά της τάξης των 300μ. Η μέγιστη εκμεταλλευόμενη παροχή ανέρχεται σε 0,75m3/sec.

Το ύψος του φράγματος – ρουφράκτη ανέρχεται σε 1,60μ. Η οικολογική παροχή εκτιμάται σε 30L/sec. Αγωγός προσαγωγής

Ο αγωγός προσαγωγής θα οδεύσει προς την πλευρά του αριστερού κατά τη ροή πρανούς κατά μήκος χωμάτινης οδού, την οποία το πλάτος κυμαίνεται από 6-8μ. Το συνολικό μήκος του αγωγού ανέρχεται σε 3.000μ και η ονομαστική διάμετρός του υπολογίστηκε σε 700mm. Θα αποτελείται από σωλήνες GRP..

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 2.937.000€.


Πηγή: prassia-eyrytanias.blogspot.gr

Πηγή: aerasnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου