Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Οι πρώτες εικόνες της Ελλάδας μετά την επανάσταση του 1821



Σπάνια σχέδια από βιβλίο Άγγλων καλλιτεχνών, που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο το 1829


Την εποχή της ελληνικής επανάστασης του 1821 και τα πρώτα χρόνια του μικρού ελεύθερου ελληνικού κράτους δεν υπήρχε φυσικά η τέχνη της φωτογραφίας. Οι πρώτες απόπειρες ξεκίνησαν λίγα χρόνια μετά. Οι πρώτες φωτογραφίες από την Ελλάδα λήφθηκαν το 1842 από τον Γάλλο πρωτοπόρο φωτογράφο Ζοσέφ Φιλιμπέρτ, που περιηγήθηκε πολλά μέρη του μικρού νεοελληνικού κράτους, κυρίως τους αρχαιολογικούς χώρους.

Στη διάρκεια της επανάστασης και της πρώτης μετεπαναστατικής περιόδου δημοσιογράφοι των μεγάλων εφημερίδων της εποχής ή συγγραφείς βρέθηκαν στην Ελλάδα προκειμένου να μεταδώσουν τις ειδήσεις του μακροχρόνιου ξεσηκωμού και, στη συνέχεια, της οργάνωσης του νέου κράτους. Μαζί τους, σε πολλές περιπτώσεις, είχαν αντί για φωτογράφους που θα είχαν αργότερα, επαγγελματίες σχεδιαστές. Αυτοί μπορούσαν να αποδώσουν πιστά τις σκηνές που είχαν μπροστά τους. Συχνά οι ίδιοι οι περιηγητές ήταν καλοί σχεδιαστές.

Οι εικόνες που παρουσιάζουμε σήμερα – οι πρώτες που κυκλοφόρησαν για την ελεύθερη Ελλάδα στην Ευρώπη- είναι όπως είδαν την Ελλάδα το πρώτο διάστημα της απελευθέρωσης δύο Άγγλοι καλλιτέχνες που επισκέφτηκαν τη χώρα στα 1827- 1828. Ο Ουίλλιαμς (H. W. Williams) και ο Κόκερελ (C. R. Cockerell) . Ο Ουίλλιαμς στη συνέχεια παρουσίασε σε βιβλίο περιγραφές της Αθήνας και άλλων πόλεων, αλλά και των μνημείων, που συνοδεύονταν από σχέδια του ίδιου αλλά και του Κόκερελ. Το βιβλίο, με τον τίτλο «Εικόνες από την Ελλάδα», είχε δικά του κείμενα, αλλά και αναφορές από την αρχαιοελληνική γραμματεία, και κυκλοφόρησε το 1829 στο Λονδίνο.

Από το βιβλίο ντοκουμέντο για τον ερευνητή της εποχής, κυρίως εξαιτίας των σχεδίων του, παρουσιάζουμε τέσσερις εικόνες. Οι τρεις απ’ αυτές είναι σχέδια του ίδιου του Ουίλλιαμς για το Θησείο, το Αίγιο και τα Σάλωνα. Η τέταρτη είναι μια ιδεατή αναπαράσταση της Αθήνας, όπως την «είδαν» οι δύο Άγγλοι, με ανάδειξη όλων των μνημείων της, που βέβαια τότε ήταν σχεδόν κατεστραμμένα ή, σε κάθε περίπτωση, δεν είχαν αναδειχτεί. Τοι σχέδιο της Αθήνας είναι του Κόκερελ.

Φωτογραφίες που καταγράφουν μια ιστορική στιγμή. Ενός ολόκληρου κόσμου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Το Cretalive παρουσιάζει καθημερινά αδημοσίευτες ή σπάνιες φωτογραφίες - ντοκουμέντα ιστορικών προσώπων, στιγμών ή εποχών, αλλά και δικών μας ανθρώπων, από την οικογενειακή συλλογή, που εντάσσονται στο χώρο του χρόνου και του τόπου. Για τη δική σας συμβολή, μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες στο mail: polites@cretalive.gr , με την ένδειξη "Για το Cretalive", που θα συνοδεύονται από ένα σημείωμα - επεξήγηση της φωτογραφίας. Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθούν οι δικοί μας άνθρωποι, αλλά θα διασωθούν και τα ντοκουμέντα τους.






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου