Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από διεθνή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από 488 επιστήμονες που προέρχονται από 303 πανεπιστημιακά και νοσηλευτικά ιδρύματα σε 50 χώρες του κόσμου
Ιδιαιτέρως επικίνδυνο για την υγεία μπορεί να γίνει το αλάτι όταν καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη σε πολλές χώρες έχει φτάσει να αποτελεί ακόμη και αιτία θανάτου!
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από διεθνή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από 488 επιστήμονες που προέρχονται από 303 πανεπιστημιακά και νοσηλευτικά ιδρύματα σε 50 χώρες του κόσμου, οι οποίοι ανέλυσαν 247 έρευνες με θέμα την κατανάλωση νατρίου από ενήλικες.
Όπως προέκυψε, κατά το διάστημα της μελέτης σχεδόν 1 εκατομμύριο θάνατοι ήταν πρόωροι και προκλήθηκαν σε άτομα ηλικίας κάτω των 69 ετών λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού, που υπήρχε κυρίως σε έτοιμες τροφές.
Για να εντοπίσουν την επιρροή που ασκεί το αλάτι στον οργανισμό, οι επιστήμονες έκαναν μια σειρά αναλύσεων κυρίως σε σχέση με τη λειτουργία της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Όπως διαπίστωσαν, το 60% των θανάτων συνέβη στους άνδρες. Οι περισσότεροι προέκυψαν από καρδιακή προσβολή (42%) και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ σε εγκεφαλικό επεισόδιο απέδωσαν το 41% των θανάτων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, την πρώτη θέση στη λίστα με τους περισσότερους θανάτους (σε εκατομμύρια ενηλίκων) λόγω υπερβολικής κατανάλωσης νατρίου κατέχει η Ουκρανία (2.109), τη δεύτερη η Ρωσία (1.803) και την τρίτη η Αίγυπτος (830), ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Κατάρ (73), η Κένυα (78) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (134).
Το ανώτατο όριο σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλατιού ορίστηκε από τους επιστήμονες στα 1.000mg τη μέρα.
Η μελέτη είχε διάρκεια 20 ετών (1990 – 2010) και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προτιμούν φρέσκα προϊόντα και να περιορίσουν αρκετά τη χρήση αλατιού, καθώς επίσης την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών


Πηγή: naftemporiki.gr