Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Κλείνουν οι φάκελοι των επίορκων

Οι αποφάσεις του ΣτΕ φέρνουν «βροχή» από απολύσεις επίορκων και κοπανατζήδων στο Δημόσιο

«Βροχή» από απολύσεις «επίορκων» και «κοπανατζήδων» φέρνουν αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις, καθώς η δικαιοσύνη προσπαθεί να «τρέξει» για να... 



ολοκληρώσει τέτοιου είδους υποθέσεις, που πολλές φορές σέρνονται επί 10 έως 15 χρόνια σε πειθαρχικά και δικαστικούς διαδρόμους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την οριστική παύση δύο υπαλλήλων του ΙΚΑ που με υπεξαιρέσεις και πλαστογραφίες ζημίωσαν τον ασφαλιστικό οργανισμό το διάστημα 1998-2004 με ποσά πάνω από 155.000 ευρώ, ενώ απομάκρυνε άλλους που απουσίαζαν αδικαιολόγητα από την υπηρεσία τους για διάστημα μεγαλύτερο του 1 έτους.

Παράλληλα έπαυσε και έναν δικηγόρο, ο οποίος κατ' επανάληψη είχε βλάψει τα συμφέροντα πελατών του παρελκύοντας τις δίκες, διογκώνοντας τις δαπάνες, εισπράττοντας αμοιβές για εργασίες που δεν έκανε, αρνούμενος να επιστρέψει τα χρήματα.

Σε άλλες περιπτώσεις το ΣτΕ επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του το δικαίωμα να σταθμίσει από την αρχή το αποδεικτικό υλικό της πειθαρχικής διαδικασίας, εκτιμώντας τις συνθήκες διάπραξης των παραπτωμάτων και τη συνολική εικόνα της σταδιοδρομίας του υπαλλήλου αποφάσισε να μειώσει την οριστική σε προσωρινή παύση, λαμβάνοντας υπόψη σοβαρά προβλήματα υγείας και δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της δικαιοσύνης.

Οι δικαστικές αποφάσεις αφήνουν να διαφανεί το τεράστιο πρόβλημα εκκρεμότητας και καθυστέρησης στο ξεκαθάρισμα τέτοιων υποθέσεων, αλλά και τα νομοθετικά κενά και προβλήματα που εκμεταλλεύονται οι διωκόμενοι καταφέρνοντας να ακυρώσουν τις ποινές τους για τυπικούς λόγους, παρά τη βαριά παραβατικότητά τους, όπως έγινε και με τον τ. προϊστάμενο της γραμματείας του Παντείου Πανεπιστημίου, που ενώ έχει καταδικαστεί σε 31 ετών κάθειρξη για το γνωστό σκάνδαλο κακοδιαχείρισης, ύψους εκατ. ευρώ, την αγορά Φεράρι με χρήματα του ΑΕΙ, ανέτρεψε την πειθαρχική του απόλυση, γιατί τιμωρήθηκε από αναρμόδιο όργανο!

Τις τελευταίες εβδομάδες το ΣτΕ επικύρωσε την οριστική παύση αστυνομικών (ο ένας υπεξαίρεσε 6.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό υπόπτου κλέβοντας την κάρτα του και ο άλλος είχε οργανώσει πάρτι ακολασίας στο Μεταγωγών με αποτέλεσμα να αποδράσουν κρατούμενες) και άλλων υπαλλήλων, όπως εκπαιδευτικού, κλητήρα κ.λπ., που απουσίαζαν αδικαιολόγητα πάνω από 1 χρόνο.

ΔΥΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
«Σήκωσαν» μεγάλα ποσά από το Ταμείο

Με τις νέες αποφάσεις κρίθηκε ότι πρέπει να απολυθεί για χαρακτηριστικά ανάξια διαγωγή μια υπάλληλος του ΙΚΑ που το διάστημα 1998-2004 κατέκλεψε τον Οργανισμό και τα ποινικά δικαστήρια την τιμώρησαν με 10ετή κάθειρξη.

Η δράση της υπαλλήλου στα Ιωάννινα αποκαλύφθηκε το 2005, διαπιστώθηκε ζημιά 125.359 ευρώ και χρειάστηκαν 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της και να προσφύγει το 2010 στο ΣτΕ, ενώ η ποινική Δικαιοσύνη χρειάστηκε 8 χρόνια για την αμετάκλητη καταδίκη και με απόφαση του Αρείου Πάγου. Η υπάλληλος συστηματικά πλαστογραφούσε την υπογραφή συνταξιούχων, που δήθεν δεν μπορούσαν να εμφανιστούν οι ίδιοι στο Ταμείο, και εισέπραττε κατά διαστήματα η ίδια ποσά συντάξεων, ΕΚΑΣ, επιδομάτων δώρων και αδείας.

Τις αποδείξεις πληρωμής έβαζε να εκδίδουν νέοι και άπειροι συνάδελφοί της και η ίδια (με το πρόσχημα της διευκόλυνσης γνωστών της συνταξιούχων) υπέγραφε για λογαριασμό τους εισπράττοντας τα ποσά.

Ο έλεγχος εντόπισε άσχετους αριθμούς αστυνομικών ταυτοτήτων, συνταξιούχους που αγνοούσαν παντελώς την υπάλληλο, αλλά και πληρωμές ποσών σε συνταξιούχους ανύπαρκτους, πεθαμένους ή σε άλλους που ανήκαν σε άλλα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Σε άλλη περίπτωση το ΣτΕ απέλυσε υπάλληλο του ΙΚΑ στην Εύβοια που μαζί με συνάδελφό της υπεξαιρούσαν μεγάλα ποσά δωρόσημου από εργατοτεχνίτες οικοδομών, όπως διαπιστώθηκε το 2000.

Η πειθαρχική διαδικασία ολοκληρώθηκε το 2005, ενώ η μια υπάλληλος ως προϊσταμένη εσόδων επέστρεψε ποσό 33.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους, αλλά το ΣτΕ έκρινε ότι της αρμόζει η οριστική παύση λόγω της βαρύτητας της πράξης, αφού και η επιστροφή των χρημάτων έγινε μετά την αποκάλυψη της δράσης της.

Η προϊσταμένη χειριζόταν μόνη της τα δωρόσημα χωρίς εισαγωγή τους στην αρμόδια 3μελή επιτροπή, καθησυχάζοντας τον διευθυντή ότι είναι όλα νόμιμα.

ΘΥΡΩΡΟΣ

Ελειπε ενάμιση χρόνο από το πόστο του

Με απόφασή του το ΣτΕ επικύρωσε την απόλυση υπαλλήλου του κλάδου ΔΕ ανθοκηπουρών που είχε διατεθεί στη διεύθυνση οικονομικού υπουργείου ως θυρωρός (!) που δούλευε κυρίως Σαββατοκύριακα και ο οποίος απουσίασε αδικαιολόγητα σχεδόν ενάμιση χρόνο (το 2002-'03) από την υπηρεσία, γιατί έπρεπε να βοηθάει τη γυναίκα του στο καθαριστήριο που εκείνη διατηρούσε. Το ΣτΕ έκρινε ότι η υπηρεσία δεν ήταν υποχρεωμένη να τον απασχολεί Σαββατοκύριακα και νόμιμα απέρριψε σχετικό αίτημά του.

Σε άλλη περίπτωση, το ΣτΕ (με ψήφους 4-1) μετέτρεψε σε 6μηνη παύση, με στέρηση αποδοχών, την οριστική παύση που επέβαλε το 2007 το πειθαρχικό συμβούλιο για αδικαιολόγητη απουσία περίπου 1 έτους το διάστημα 2005-'06 και επανειλημμένη άρνηση να εμφανιστεί στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή, που της είχε δώσει αναρρωτικές άδειες νωρίτερα για σοβαρά προβλήματα υγείας. Το ΣτΕ, λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της κατάστασής της και την οικογενειακή κατάσταση την κρίσιμη περίοδο (μητέρα δύο μικρών παιδιών), έκρινε ότι δεν πρέπει να απολυθεί.

Δικηγόρος
Αντίθετα απολυτέος κρίθηκε δικηγόρος που τιμωρήθηκε επανειλημμένα γιατί εισέπραττε χρήματα από πελάτες χωρίς να παρέχει τις συμφωνημένες υπηρεσίες, καθυστερούσε τις δίκες, «φούσκωνε» τις δαπάνες, αρνούνταν να τους επιστρέψει τα ποσά ζημιώνοντάς τους με καταδολιευτικές ενέργειες που μαρτυρούν οριστική αποξένωση από τις αρχές του λειτουργήματος, ενώ χρησιμοποίησε για έναν χρόνο καθαρίστρια χωρίς να της καταβάλει την παραμικρή αμοιβή...



e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου