Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Σε ΣΔΙΤ το υποβρύχιο καλώδιο της Κρήτης!



Πρώτη προτεραιότητα και η σύνδεση Ισραήλ -Κύπρου-Κρήτης! Ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης ενημέρωσε με σχετική επιστολή του τον πρόεδρο της ΔΕΗ...


Quantum Energy Limited Νάσο Κτωρίδη, που έχει αναλάβει επικεφαλής του διεθνούς consurtium για την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Την ένταξη των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΣΔΙΤ εξετάζουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι δυνατότητες ένταξης σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, θα εξετάσουν από κοινού σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στις 17.00, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, με τη συμμετοχή των υφυπουργών ΠΕΚΑ κ. Μάκη Παπαγεωργίου και ΥΠΑΑΝ κ. Νότη Μηταράκη.

Στη συνάντηση θα διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης των έργων υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης τόσο σε πηγές χρηματοδότησης της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου Σ.Ε.Σ. 2014 - 2020, όσο και σε πηγές του ιδιωτικού τομέα. Η διερεύνηση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη του έργου ως μέρους της ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», που διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών. Το συγκεκριμένο έργο μετά από συντονισμένες ενέργειες Ελλάδος και Κύπρου εντάχθηκε στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ίδια σύσκεψη θα συζητηθούν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο υπουργείων (αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, νέο ΕΣΠΑ, πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' οίκον κτλ).

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Νίκης 5-7, Σύνταγμα).

Στο μεταξύ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση όλων των σχετικών μελετών εργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης με σχετική επιστολή του τον πρόεδρο της ΔΕΗ Quantum Energy Limited Νάσο Κτωρίδη, που έχει αναλάβει επικεφαλής του διεθνούς consurtium για την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης του Ισραήλ με την Κύπρο και την Κρήτη και στη συνέχεια της Κρήτης με το Σύστημα της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε για την υψηλή προτεραιότητα που έχει για την ελληνική πλευρά το έργο. Γι αυτό, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μανιάτης, το ΥΠΕΚΑ και ο αρμόδιος Διαχειριστής Μεταφοράς του Ελληνικού Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) εργάζονται ήδη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση όλων των σχετικών μελετών.

Σχετικά με το συνολικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», κόστους 3,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 36 μήνες από την ημερομηνία έναρξής του, η ελληνική πλευρά θα παρέχει κάθε δυνατή τεχνική βοήθεια όπως και μέχρι σήμερα, τόσο μέσω του ΑΔΜΗΕ, όσο και μέσω του Regional Group «Continental South East» του ENTSO-E, στο οποίο ο ΑΔΜΗΕ έχει συντονιστικό ρόλο.



Πηγή:cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου