Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Το iPhone «έφαγε» το… ψυγείο

Το iPhone «έφαγε» το… ψυγείο

Καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ένα ψυγείο μεσαίου μεγέθους


Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το smartphone της Apple καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ένα ψυγείο μεσαίου μεγέθους. Σύμφωνα με τους ειδικούς της συμβουλευτικής εταιρείας σε θέματα τεχνολογίας Digital Power Group, ένα μέσο ψυγειάκι έχει ενεργειακή κατανάλωση που αγγίζει τις 322 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο, τη στιγμή που ένα iPhone φτάνει περίπου τις 361 κιλοβατώρες τον χρόνο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας αυτής «ροκανίζεται» από τα κέντρα δεδομένων που είναι υπεύθυνα για τις ασύρματες συνδέσεις και τη ροή δεδομένων (data streaming) της συσκευής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα «καταβροχθίζουν» σχεδόν το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 1.500 τεραβατώρες. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, μια τεραβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας είναι αρκετή για την ηλεκτροδότηση περίπου 90.000 κατοικιών για έναν ολόκληρο χρόνο.

Streaming… «χρυσάφι»

Οι αριθμοί που συνέλεξαν οι αναλυτές, υποδεικνύουν ότι η παρακολούθηση μερικών επεισοδίων π.χ. της αγαπημένης μας σειράς στο iPhone απαιτεί περισσότερη ενέργεια από εκείνη που χρειάζεται για την εγγραφή τους σε DVD και την ταχυδρομική αποστολή τους! Οι κάτοχοι του smartphone και της ταμπλέτας του αμερικανικού κολοσσού καταγράφουν τη μεγαλύτερη χρήση δεδομένων που βρίσκονται φορτωμένα στο ψηφιακό «σύννεφο», γεγονός που όμως φαίνεται πως «ξεζουμίζει» τα παγκόσμια ενεργειακά αποθέματα.

Η Greenpeace, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι περισσότερο από το 55% της ενέργειας που απαιτεί η χρήση των συσκευών της Apple, προέρχεται από την καύση άνθρακα. Οι αναλυτές ωστόσο, υποστηρίζουν ότι όσο ο άνθρακας αποτελεί τη φθηνότερη πηγή ενέργειας, τόσο περισσότερο θα προτιμάται για την παραγωγή ενέργειας συγκριτικά με άλλες πηγές, συμβάλλοντας έτσι στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Apple, πάλι, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι εργάζεται πυρετωδώς με σκοπό την πλήρη λειτουργία της εταιρείας με τη βοήθεια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συγκεκριμένα, το 2012 η τροφοδότηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας με σήμα το δαγκωμένο μήλο από «πράσινη» ενέργεια (ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμική) άγγιζε το 75%.



Πηγή:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου