Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

315 εκατ. ευρώ η δανειακή σύμβαση για ενεργειακά έργα

315 εκατ. ευρώ η δανειακή σύμβαση για ενεργειακά έργα

Στα 315 εκατ. ευρώ ανέρχεται η δανειακή σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την χρηματοδότηση σημαντικών ενεργειακών έργων στην Ελλάδα.




Συγκεκριμένα, ένα τμήμα του δανείου που θα φτάσει έως τα 140 εκατ. ευρώ, θα διοχετευθεί στο Transmission I, με διάρκεια 20 έτη και 100% εγγύηση του Δημοσίου. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με τον όρο Transmission I εννοείται ένα σύνολο από 6 ομάδες σημαντικών έργων για την ασφάλεια και αξιοπιστία του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με συνολικό κόστος επένδυσης 256 εκατ. ευρώ και αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης έως το τέλος 2015.


Τα σπουδαιότερα εξ αυτών είναι το ΚΥΤ Μεγαλόπολης και η αρχική σύνδεσή του με το Σύστημα των 150kV και 400 kV, όπως και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Νέα Μάκρη- Πολυπόταμος».


Επίσης, η ΕΤΕπ χορηγεί δάνειο ύψους μέχρι 130 εκατ. ευρώ, διάρκειας μέχρι 20 έτη με 100% εγγύηση του δημοσίου για το έργο «Διασύνδεση των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς», Φάση Α'.


Το συγκεκριμένο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, αρχικού προϋπολογισμού για την Α' Φάση 240 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζεται από το ΥΠΕΚΑ ως «ζωτικής σημασίας και σημαντικής προτεραιότητας στη χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας».


Ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψε την Πέμπτη με την ΕΤΕπ τη σύναψη δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ όσον για τα έργα του Transmission I, και δανείου 65 εκατ. ευρώ για την διασύνδεσης των Κυκλάδων, τα οποία, όμως, αποτελούν υποσύνολα της συνολικής εγκεκριμένης χρηματοδότησης των 140 εκατ. και 130 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.


Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μανιάτης, έκανε γνωστό ότι βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, η Ελλάδα έως το 2030 θα πρέπει να έχει πλήρη ηλεκτρική διασύνδεση όλων των νησιών της χώρας με την χερσαία Ελλάδα, αλλά και 100% έξυπνους μετρητές στο σύνολο των καταναλωτών. «Ήδη, έχουμε σε εξέλιξη έναν πιλοτικό μειοδοτικό διαγωνισμό για τις πρώτες 160.000 διασυνδέσεις. Κι έχουμε σε εξέλιξη μια μεγάλη πρωτοβουλία για την εξοικονόμηση ενέργειας, σε ένα ποσοστό που μπορεί να ξεπεράσει το 30%» τόνισε ο κ. Μανιάτης.


Επίσης, έκανε γνωστό ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση και την αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, με εκτιμώμενες επενδύσεις της τάξεως των 250 - 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. «Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και ενίσχυση του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα διευκολύνει τη σύνδεση περισσότερων από 180.000 χρηστών του νέου συστήματος» είπε.


Στο μεταξύ, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι προ ημερών υπέγραψε την Περιβαλλοντική Μελέτη για τη διέλευση του Αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, μιας επένδυσης που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα μεταφέρει αέριο από την θάλασσα στην Ευρώπη.




Πηγή:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου