Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχονται αλλαγές στα Λύκεια

Έρχονται αλλαγές στα Λύκεια

Το υφιστάμενο σύστημα τινάζεται στο αέρα ενώ το νέο θα ξεκινήσει από τους μαθητές της φετινής Β’ λυκείου, με κατάληξη στη Γ΄ λυκείου του 2015-16





Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ετοιμάζει αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στηντριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» το υφιστάμενο σύστημα τινάζεται στο αέρα ενώ το νέο θα ξεκινήσει από τους μαθητές της φετινής Β’ λυκείου, με κατάληξη στη Γ΄ λυκείου του 2015-16.

Αυτές οι αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα, έρχονται μόλις ένα χρόνο μετά τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος 4186/13 και επί της ουσίας πρόκειται για τη δέκατη αλλαγή (ολική ή μερική) που υφίσταται το σύστημα εισαγωγής τα τελευταία 30 χρόνια, η οποία θα υποβάλει σε πειραματισμούς για μια ακόμη φορά τους μαθητές του λυκείου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, οι νέες αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα της Γ’ λυκείου αφορούν τα εξής:

Αφαιρείται το δίωρο μάθημα της Εισαγωγής στις Αρχές της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, που είναι μάθημα γενικής παιδείας και διδάσκεται σε όλους τους μαθητές.

Οι ώρες της Γυμναστικής από μία γίνονται δύο.

Προστίθεται ως μάθημα επιλογής το Σχέδιο και τα Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά για όσους επιλέξουν να εισαχθούν σε τμήματα που απαιτούν την εξέταση των αντίστοιχων μαθημάτων.

Σημαντική αλλαγή είναι η εισαγωγή του μαθήματος της Πληροφορικής για τους μαθητές που θα επιλέξουν την ομάδα προσανατολισμού των θετικών επιστημών.

Το μάθημα θα διδάσκεται 6 ώρες και όσοι μαθητές το επιλέξουν δεν θα διδάσκονται Χημεία (επίσης έχει 6 ώρες).

Την Πληροφορική θα πρέπει να επιλέγουν όσοι υποψήφιοι θέλουν να διεκδικήσουν εισαγωγή σε τμήμα ΑΕΙ/ΤΕΙ Πληροφορικής και τη Χημεία εκείνοι που θέλουν να εισαχθούν σε τμήμα με βασικό μάθημα τη Χημεία.

Με βάση το νέο σύστημα εισαγωγής, που ψηφίστηκε πέρυσι και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 για τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου, ισχύουν τα ακόλουθα:

• Ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις: των ανθρωπιστικών και των θετικών σπουδών.

• Στη Γ΄ Λυκείου θα επιλέξει μεταξύ των: α) ανθρωπιστικών σπουδών, β) οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών σπουδών και γ) θετικών σπουδών, οι οποίες οδηγούν σε σχολές πέντε επιστημονικών πεδίων. Επιλέγοντας πεδίο, ο μαθητής θα εξετασθεί σε 4 μαθήματα διεκδικώντας μία θέση σε συγκεκριμένη ομάδα σχολών.

Η εξαγγελία των αλλαγών ήδη συναντά την αντίδραση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, που θεωρεί ότι το δικό τους μάθημα υποβαθμίζεται, προς όφελος της πληροφορικής.

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος δέχεται κριτική, καθώς αλλάζει τις τεχνικές ισορροπίες του συστήματος με την εισαγωγή της πληροφορικής, που δημιουργεί ένα έκτο επιστημονικό πεδίο.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύει τα επιχειρήματα όσων τον κατηγορούν ότι λειτουργεί με συντεχνιακά κριτήρια, αφού στα λύκεια πλεονάζουν οι καθηγητές γυμναστικής και πληροφορικής.



Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου