Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Παρασκευή και 13…Ε και;

Παρασκευή και 13…Ε και;

Δεισιδαιμονία η πρόληψη που απαντάται στις αγγλόφωνες χώρες. Διαδόθηκε τον 19ο αιώνα και πέρασε και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, μέσω της ταινίας τρόμου «Παρασκευή και 13» (1980). 




Για την προέλευσή της έχουν εκφρασθεί ποικίλες θεωρίες . Η σχετική φοβία ονομάζεται στα αγγλικά Paraskavedekatriaphobia, από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία».

Οι Έλληνες και οι Ισπανόφωνοι λαοί έχουν ως γρουσούζικη ημέρα την Τρίτη και 13.

Πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο.

Από πότε όμως η Παρασκευή και 13, έγινε μια γρουσούζικη μέρα;

Ο Ντόναλντ Ντόσεϊ ιδρυτής του Κέντρου Διαχείρισης Άγχους και Ινστιτούτου Φοβίας στη Βόρεια Καρολίνα, εξηγεί ότι ο φόβος για την Παρασκευή και 13 έχει τις ρίζες του στις αρχαίες, αλλά ξεχωριστές συσχετίσεις κακοτυχίας με τον αριθμό 13 και την ημέρα Παρασκευή. Οι δύο ατυχείς μονάδες, τελικά συνδυάστηκαν για να κάνουν τη απόλυτη γρουσουζιά!

Ο Αμερικανός ερευνητής εντοπίζει τον φόβο για τον αριθμό 13 σε έναν νορβηγικό μύθο για τους 12 θεούς που παρέθεταν ένα γεύμα στην Βαλχάλλα, τον παράδεισό τους. Απρόσκλητος εμφανίστηκε και ο 13ος καλεσμένος, ο κακόβουλος θεός Λόκι. Η παρουσία του Λόκι στο δείπνο, υποκίνησε τον τραυματισμό της θεάς Μπάλντερ (που αντιπροσώπευε την χαρά και την ευχαρίστηση) από τον Χόντερ, τον θεό του σκότους, με ένα βέλος από έλατο.

«Η θεά Μπάλντερ πέθανε και η Γη βυθίστηκε στο σκοτάδι. Όλοι η πλάση θρηνούσε. Επρόκειτο για μια κακή μέρα», λέει ο κ. Ντόσεϊ. Από τότε λοιπόν, ο αριθμός 13 θεωρήθηκε δυσοίωνος και προμήνυμα κακών.



Υπάρχει όμως και άλλη μια βιβλική αναφορά στον αριθμό 13. Ο Ιούδας, ο Απόστολος που πρόδωσε τον Ιησού Χριστό, ήταν ο 13ος συνδαιτυμόνας του Μυστικού Δείπνου. Επίσης στην αρχαία Ρώμη, οι μάγισσες συγκεντρώνοντας σε ομάδες των 12. Η 13η θεωρούνταν ότι ήταν ο διάβολος.

Ο Τόμας Φέρνσλερ, μέλος του Κέντρου Μαθηματικών και Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, εξηγεί ότι ο αριθμός 13 «πάσχει», λόγω της θέσης του δίπλα στο 12.

Οι αριθμολόγοι θεωρούν το 12, «πλήρη» αριθμό. Υπάρχουν οι 12 μήνες του έτους, τα 12 ζώδια της Αστρολογίας, οι 12 θεοί του Ολύμπου, οι 12 άθλοι του Ηρακλή, οι 12 φυλές του Ισραήλ και οι 12 Απόστολοι του Ιησού.

Η σχέση του αριθμού 13 με την κακή τύχη έχει να κάνει με το ξεπέρασμα του τέλειου αριθμού, του 12, εξηγεί ο καθηγητής Φέρνσλερ.

Αλλά ο φόβος για τον αριθμό 13 είναι παρών και σήμερα. Σύμφωνα με τον κ.Ντόσεϊ, πάνω από το 80% των ουρανοξυστών, δεν έχει 13ο όροφο. Πολλά αεροδρόμια δεν έχουν 13η πύλη. Νοσοκομεία και ξενοδοχεία, δεν έχουν δωμάτια με αριθμό 13.

Στην Φλωρεντία της Ιταλίας, στην αριθμοδότηση των δρόμων, τα σπίτια ανάμεσα στο 12 και το 14, έχουν τον αριθμό 12,5. Στη Γαλλία, υπάρχει η ομάδα των 14, τα μέλη της οποίας εμφανίζονται σε διάφορα πάρτι ώστε ο αριθμός των καλεσμένων να είναι μεγαλύτερος του 13.

Επίσης υπάρχουν οι «τρειςκαιδεκαφοβικοί», αυτοί δηλαδή που φοβούνται τον αριθμό 13 και επικαλούνται ως απόδειξη κακοτυχίας, την αποστολή της ΝΑΣΑ στη Σελήνη με ονομασία «Apollo 13».

Πέρα από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας:

-Παρασκευή και 13 (13 Οκτωβρίου 1307) συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

-Η συσχέτιση της κακοτυχίας με την Παρασκευή συν΄δεεταια πό τις πρώτες μέρες που ο άνθρωπος δημιουργήθηκε στη γη. Είναι η άποψη που θέλει τον Άβελ να δολοφονεί τον Κάιν, Παρασκευή και 13.

-Ήταν Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και οι δύο από τον Παράδεισο.

-Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου.

-Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός.

-Στην Πληροφορική υπάρχει ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ το 1988. Ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει Παρασκευή και 13, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της λειτουργίας του.

-Η πιο « τεκμηριωμένη άποψη για την συγκεκριμένη μέρα » για τη Δυτική Ευρώπη είναι την Παρασκευή και 13 τον Οκτώβριο του 1307.Μια ιστορία που ξεκινά από τους Αγίους Τόπους και τελειώνει με τη μαζική δολοφονία ιπποτών...

-Οι άντρες του βασιλιά της Γαλλίας, Φιλίππου Δ’, εισέβαλαν στις κεντρικές εγκαταστάσεις των Ναϊτών Ιπποτών και συνέλαβαν εκατοντάδες. Ανάμεσά τους ήταν ο Μέγας Μάγιστρος, Ζακ ντε Μολέ. Μετά από σκληρά βασανιστήρια, οι Ιππότες, όπως όλα τα θύματα των βασανιστηρίων, ομολόγησαν πλήθος αμαρτιών και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ήταν το τέλος των θρυλικών ιπποτών και η μετέπειτα δράση τους καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Το συμβάν παρουσιάζεται ως ένας από τους λόγους που η «Παρασκευή και 13″ θεωρείται γρουσούζικη μέρα, στη δυτική Ευρώπη...

Διαβάστε όλο το άρθρο : εδώ !





Πηγές : Sanshmera.gr,Wikipedia.gr,Cretalive.gr,Mhxanhtouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου