Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Σημαντική επιδείνωση του καιρού με ισχυρές χιονοπτώσεις



Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός τη Δευτέρα 09/02 λόγω της εισβολής αρκτικών αερίων μαζών προς τη χώρας μας...


 οι οποίες εισερχόμενες στο Αιγαίο θα σχηματίσουν βαθύ βαρομετρικό χαμηλό (σημειώνεται όμως ότι η πτώση της πίεσης δεν δικαιολογεί τον όρο «μετεωρολογική βόμβα» που έχει αναφερθεί). Έτσι τη Δευτέρα 09/02 και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 10/02, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:

• Οι χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, καθώς επίσης στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στις νοτιότερες περιοχές της χώρας θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες στην Κρήτη θα είναι ιδιαίτερα έντονες.

• Οι πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι κυρίως στο Αιγαίο και στις ακτές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με εντάσεις που θα φτάσουν και κατά τόπους θα ξεπεράσουν τα 10 μποφόρ (ταχύτητες άνω των 100 km/h) τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη 10/2.

• Η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και ο ισχυρός παγετός που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ολικός (θερμοκρασίες κάτω από το 0 όλο το εικοσιτετράωρο), τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη 12/02.

Στην Αττική τη Δευτέρα 09/02 αναμένονται αρχικά ισχυρές βροχές, ενώ από αργά το απόγευμα αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις σε περιοχές του νομού με μεγαλύτερο υψόμετρο (πχ. Βόρεια Προάστια) με χιονόνερο στις πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και την Τρίτη 10/02.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης 10/2 και κυρίως την Τετάρτη 11/2 τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, ωστόσο τοπικές χιονοπτώσεις ενδέχεται να εκδηλώνονται κατά διαστήματα και σε άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του καιρού θα δοθούν με νεώτερες ανακοινώσεις, ενώ λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.



Πηγή: meteo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου