Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Στο τραπέζι και η παραχώρηση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Αποτέλεσμα εικόνας για Στο τραπέζι και η παραχώρηση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Ένα πέπλο δημιουργικής ασάφειας πίσω από το οποίο υπάρχουν business και επαναμοίρασμα της τράπουλας υφαίνει η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
 



Αυτό αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στον απόηχο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου François Hollande στην Αθήνα ο οποίος συνοδευόταν από ανώτατα στελέχη γαλλικών κολοσσών, όπως Alstom, Vinci, BIC και Suez Environnement. Ωστόσο, εάν το πεδίο δραστηριότητας για τις πρώτες τρεις γαλλικές εταιρείες μοιάζει να είναι, ως ένα βαθμό, σαφές, δεν ισχύει το ίδιο για τη Suez Environnement που προσβλέπει στη συμμετοχή της στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

"Δεν πωλούνται τα νερά"

Και αυτό επειδή κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν καταρχήν ότι τα νερά δεν πωλούνται, δηλαδή ότι άνω του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ δεν πρόκειται να παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Προς την κατεύθυνση αυτή, ενδεικτικό στοιχείο, που επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν τις σχετικές εξελίξεις, είναι ότι ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος διεμήνυσε, μέσω της εφημερίδας Αυγή, του κομματικού εντύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι: "δεν μας ενδιαφέρει και δεν πουλάμε τα νερά. Είναι σαφές και καθαρό ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Θα φανεί και στην ελληνογαλλική διακήρυξη που θα υπογραφεί".

Αφορμή για τη διατύπωση αυτή υπήρξαν τα όσα φέρεται να είπε σε Γάλλους δημοσιογράφους ο διευθυντής διεθνούς ανάπτυξης της Suez Environnement Eric Ghebali: "ενδιαφερόμαστε επενδυτικά για την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ". Ο ίδιος έχει δηλώσει σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι: "εμπιστευόμαστε την Ελλάδα και εκτιμούμε ότι θα μπορούσε η σημερινή συγκυρία να είναι κατάλληλη για επενδύσεις".

Το ΣτΕ και οι νέες business

Ωστόσο, η κυβέρνηση παρά την προφορική αντίθεσή της με τις αποκρατικοποιήσεις των δύο εταιρειών, γραπτώς έχει δεσμευθεί ότι τα δύο αυτά έργα θα προχωρήσουν. Ο λόγος για το επικυρωμένο από το ελληνικό και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια παράρτημα ("επιχειρησιακό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων") που συνοδεύει την τρίτη δανειακή συμφωνία, σύμφωνα με το οποίο θα πωληθεί, σε πρώτη φάση, το 23% της ΕΥΑΘ και το 11% της ΕΥΔΑΠ. Ταυτόχρονα, το 74% και το 27% της βορειοελλαδίτικης εταιρείας και της ΕΥΔΑΠ, αντίστοιχα, έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση το "όχι" στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που προέκυψε από το δημοψήφισμα που έλαβε χώρα πέρυσι στη Θεσσαλονίκη με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, και παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ βάσει της οποίας το Δημόσιο πρέπει να έχει την "ιδιοκτησία" του νερού, αποτελούν, κατά την κυβέρνηση, επαρκείς συνθήκες για να μην προχωρήσουν οι δύο ιδιωτικοποιήσεις.

"Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ έχουμε απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει τελειώσει αυτή η ιστορία" σημείωσε, χθες, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1. Ταυτόχρονα, όμως, έσπευσε να σημειώσει ότι: "μπορεί να γίνουν συνεργασίες για την εξωστρέφεια και της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ με εταιρείες γαλλικές ή άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες στο εξωτερικό [...] Μπορεί να γίνουν συνεργασίες για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων".

Ο δρόμος, δηλαδή, για το plan b, που θα μπορούσε να πάρει τη θέση της αποκρατικοποίησης, φαίνεται να είναι στρωμένος. Και το σχέδιο βήτα, όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, θα μπορούσε να είναι το εργαλείο της Σύμπραξης Δημόσιου με Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπου βασική "αρχή" είναι ότι ο ιδιώτης διαχειρίζεται το δίκτυο ύδρευσης, ενώ η ιδιοκτησία του νερού ως φυσικού αγαθού παραμένει στο Δημόσιο.

Άλλωστε, η έλευση στην Αθήνα- συνοδεία των "διαμαντιών" του γαλλικού επιχειρείν- του Hollande, που, όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, "ήταν ένα από τα πρόσωπα που έπεισαν τον πρωθυπουργό να αποδεχτεί τη δύσκολη συμφωνία" (και) σημειολογικά φανερώνει ότι οι συνθήκες ωρίμασαν για την υλοποίηση καινούργιων και περισσότερων ελληνογαλλικών business.

Για κάποιους πρόκειται για το επαναμοίρασμα της τράπουλας που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ και στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, εταιρείες, όπως η Τοξότης του Χρήστου Καλογρίτσα που συμμετέχει από κοινού με θυγατρική της Suez σε ελληνικό διαγωνισμό στον τομέα των απορριμμάτων, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μία θέση στο νέο τοπίο. Για ορισμένους, η προνομιακή σχέση που φέρεται να διατηρεί η συγκεκριμένη εταιρεία, με την αριστερή κυβέρνηση, θα μπορούσαν, έως ένα βαθμό, να εξασφαλίσουν το προβάδισμα στην εν λόγω κατασκευαστική ως προς τη διεκδίκηση νέων έργων.




Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου