Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Τα Δίκτυα Νέας Γενιάς (NGN) στις προτεραιότητες της νέας Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής

Τα Δίκτυα Νέας Γενιάς (NGN) στις προτεραιότητες της νέας Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής

Τα Δίκτυα Νέας Γενιάς (NGN) και συγκεκριμένα το άπλωμα δικτύου οπτικών ινών σε όλη τη χώρα, μέσω της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτών, περιλαμβάνονται...



 στις προτεραιότητες της νέας Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής (ΕΨΣ), που έθεσε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Η ΕΨΣ θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη, προκειμένου η χώρα να καλύψει το χαμένο έδαφος στον τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας-οικονομίας, σε σχέση και με τους αναθεωρημένους στόχους που έχει θέσει η Κομισιόν για την ερχόμενη δεκαετία.

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκρίνει την ανάπτυξη δικτύων NGN, με στόχο το 2025 όλοι οι πολίτες να έχουν στη διάθεσή τους ταχύτητες σύνδεσης στο Ίντερνετ τουλάχιστον 100 Mbps (με ενδιάμεσο στάδιο το 2020, όπου ταχύτητες 100 Mbps θα πρέπει να έχει το 50% του πληθυσμού και 30 Mbps το υπόλοιπο 50%).

Το υπό διαβούλευση σχέδιο της ΕΨΣ, εστιάζει συγκεκριμένα σε παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν συνολικά σε επτά τομείς, οι οποίοι σήμερα παρουσιάζουν αντίστοιχα κενά.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα δίκτυα NGN, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατασκευαστεί ένα νέο σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό Δίκτυο Οπτικών Ινών Ανοιχτής Πρόσβασης που θα φθάνει μέχρι τα σπίτια- με τη συμμετοχή του Δημοσίου, το οποίο θα είναι ανοιχτό για χρήση από όλους τους παρόχους.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρώτο σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών που θα συνέδεε 2 εκατ. νοικοκυριά, προϋπολογισμού 2,1 δισεκ. ευρώ, είχε εκπονηθεί το 2008. Όμως, αν και έχουν περάσει 8 ολόκληρα χρόνια από τότε, το σχέδιο για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών ως το σπίτι (Fiber To The Home -FTTH) δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται σήμερα στην 26η θέση μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε όσον αφορά την ψηφιακή επικοινωνία-οικονομία.

Επίσης, το σχέδιο της ΕΨΣ προβλέπει:


* Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της οικονομίας. Το ποσοστό των πωλήσεων των επιχειρήσεων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου είναι μικρό, τα ηλεκτρονικά παραστατικά έχουν περιορισμένη διείσδυση και οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες οργάνωσης της παραγωγής είναι λίγες. Έμφαση θα δοθεί στην ψηφιοποίηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων Αγροδιατροφής - Βιομηχανίας τροφίμων, Ενέργειας, Εφοδιαστικής αλυσίδας-Μεταφορών, Τουρισμού, Υγείας - Φαρμάκων και Υλικών – κατασκευών.

* Ώθηση του Τομέα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και της απασχόλησης. Με την κρίση, ο κλάδος έχει συρρικνωθεί στα 5,7 δισεκ. ευρώ ετησίως. Οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν το 60% (31% στη Δ. Ευρώπη), ο εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών το 21% (το ίδιο με τη Δ. Ευρώπη) και οι υπηρεσίες πληροφορικής και λογισμικού μόνο το 19% (47% στη Δ. Ευρώπη).

* Ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού με ψηφιακές δεξιότητες. Η πληθυσμιακή ομάδα άνω των 55 ετών, αποτελεί την πλειονότητα του 30% του πληθυσμού, που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο και υστερεί σημαντικά σε ψηφιακές δεξιότητες.

* Αναθεώρηση της δομής των Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δημοσίου. Πολλά έργα πληροφορικής του Δημοσίου εξακολουθούν να είναι «Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα».

* Άρση των αποκλεισμών και διάχυση των ωφελειών της ψηφιακής οικονομίας. Στις ηλικίες άνω των 55 ετών, μόνο το 21,1% χρησιμοποιεί τακτικά το διαδίκτυο, με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε να είναι στο 43%. Αντίστοιχα, η χρήση του διαδικτύου από τον ελληνικό πληθυσμό με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, αγγίζει το 22,7%, έναντι 46,2% που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ε.Ε.

* Ενίσχυση Ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την αύξηση της εμπιστοσύνης των χρηστών στις ΤΠΕ, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την διεύρυνση της χρήσης τους, για την επιτυχία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.




Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου