Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ένα πανηγύρι στο Βραχάσι, στα 1900



Οι κάτοικοι γιορτάζουν τον Άη Γιώργη.Η φωτογραφία χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα, πιθανότατα το 1901. Όπως αναφέρει...



και η ίδια η εικόνα, είναι μια «πανήγυρις εν τω χωρίω Βραχάσιον».

Το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για τη γιορτή του Άη Γιώργη, που τιμάται σε όλη την περιοχή λόγω και της ύπαρξης της μονής του Άη Γιώργη Σεληνάρι. Αυτό μάλλον επιβεβαιώνεται και από τις ενδυμασίες των εικονιζόμενων που είναι ανοιξιάτικες. Όπως είναι γνωστό, το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Απριλίου ή την επομένη του Πάσχα, αν αυτό συμπέσει νωρίτερα από τις 23 Απριλίου, ημέρα του Αγίου Γεωργίου.

Στο ότι πρόκειται για πανηγύρι που συμπίπτει με θρησκευτική εορτή μάς οδηγεί και το γεγονός ότι συμμετέχουν και γυναίκες, όπως φαίνεται στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας. Φυσικά στο χορό που έχει στηθεί, δεν συμμετέχουν παρά μόνο οι άνδρες.

Η φωτογραφία είναι του Μπεχαεντίν και υπάρχει στα αρχεία της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου.

Φωτογραφίες που καταγράφουν μια ιστορική στιγμή. Ενός ολόκληρου κόσμου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Από σήμερα το Cretalive θα παρουσιάζει καθημερινά αδημοσίευτες ή σπάνιες φωτογραφίες - ντοκουμέντα ιστορικών προσώπων, στιγμών ή εποχών, αλλά και δικών μας ανθρώπων, από την οικογενειακή συλλογή, που εντάσσονται στο χώρο του χρόνου και του τόπου. Για τη δική σας συμβολή, μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες στο mail: polites@cretalive.gr , με την ένδειξη "Για το Cretalive", που θα συνοδεύονται από ένα σημείωμα - επεξήγηση της φωτογραφίας. Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθούν οι δικοί μας άνθρωποι, αλλά θα διασωθούν και τα ντοκουμέντα τους.


Πηγή: cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου