Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Θα χρειαστούν 30 χρόνια για την αποκατάσταση της καταστροφής

Θα χρειαστούν 30 χρόνια για την αποκατάσταση της καταστροφής

Έως και τρεις δεκαετίες θα απαιτηθούν για να αποκατασταθεί το τραύμα που άφησαν στις καμένες περιοχές οι πυρκαγιές, τονίζουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ οι ειδικοί...



 υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν τόσο στην ισορροπία της φύσης όσο και στην υγεία του ανθρώπου.

«Το δάσος είναι ένας φυσικός προστατευτικός μανδύας για την υγεία του ανθρώπου. Εάν ανατρέξετε στις μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα δείτε ότι υπάρχουν θάνατοι που οφείλονται στα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Και δεν εννοούμε την κάπνα, αλλά ρύπους που απορροφούνται από τα δέντρα» δηλώνει ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος Γρηγόρης Βάρρας.

​«Είναι βέβαιο ότι το μικροκλίμα της περιοχής θα αλλάξει και μαζί του θα αλλάξει και η φυσική ισορροπία. Χωρίς τα χελιδόνια, τα κοτσύφια και τα σπουργίτια, αυτούς τους θηρευτές των εντόμων, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα δεν θα έχουν κανέναν φυσικό περιορισμό» σημειώνει από την πλευρά του ο Μιχάλης Πετράκης, περιβαλλοντολόγος και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ένα δέντρο αναπτύσσεται σε τουλάχιστον δέκα χρόνια, ενώ για τη συνολική αποκατάσταση του οικοσυστήματος ο χρόνος που απαιτείται μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τριάντα χρόνια. Στο μεταξύ θα έχει στερηθεί η περιοχή τη φυσική της προστασία από τις βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος των καταστροφικών πλημμυρών.



«Υπάρχουν μέτρα πρόληψης που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί ώστε να περιοριστεί ή ακόμη και αποτραπεί η καταστροφή» αναφέρει ο Γρηγόρης Βάρρας και προσθέτει: «Οι υδατοδεξαμενές, για παράδειγμα, δεν έχουν σημαντικό κόστος. Είναι απαραίτητο να κάνουμε κλειστά υδρονομικά συστήματα». Σημειώνει ακόμη ότι στα διάφορα δασονομικά μέτρα περιλαμβάνονται και οι κλαδεύσεις, ώστε τα κλαδιά των δέντρων να μην έρχονται σε επαφή με τα ξερά χόρτα.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι στα πευκοδάση, τα οποία αποτελούν και την πλειονότητα των δασών στη χώρα, τα κουκουνάρια λειτουργούν ως φυσικές χειροβομβίδες για να τονίσει ότι η διεθνής εμπειρία έχει προσφέρει λύσεις στο θέμα της αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

«Μία λύση θα ήταν οι υδροσπορές. Φανταστείτε την καμένη περιοχή σαν έγκαυμα στο δέρμα μας. Πριν αναγεννηθούν τα δερματικά κύτταρα απαιτείται μια περίοδος περιποίησης του τραύματος. Η δική μας περιποίηση στην καμένη περιοχή δεν πρέπει τα πρώτα ένα δυο χρόνια να είναι η αναδάσωση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συγκρατήσουμε το χώμα στο έδαφος και τον σπόρο που υπάρχει μέσα σε αυτό. Η υδροσπορά θα βοηθούσε σε αυτήν την κατεύθυνση, αερολέσχες και ψεκαστικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να συνδράμουν σε αυτό το έργο. Αυτό ακριβώς έγινε στον λόφο του Χόλιγουντ έπειτα μια καταστροφική πυρκαγιά που τον κατέκαψε».



Σειρά μέτρων ανακούφισης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές αποφάσισε η κυβέρνηση

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση καταγραφή των ζημιών, κάτι που έχει ήδη αρχίσει με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής από τις 14 Αυγούστου, καθώς και η αποζημίωση των ιδιοκτητών κατοικιών που έχουν καταστραφεί η έχουν υποστεί βλάβες.

Στη σύσκεψη η οποία διήρκησε περίπου 4 ώρες και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου αποφασίστηκαν επίσης η αποζημίωση των ιδιοκτητών παραγωγικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιές καθώς και φορολογικές διευκολύνσεις για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Στα μέτρα που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν εντάσσονται επίσης έργα αντιπλημμυρικά και δασοτεχνικά τα οποία θα «τρέξουν» άμεσα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Οριοθετούνται οι καμένες δασικές εκτάσεις με αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων, ενισχύεται η δασική πολιτική μέσω της προώθησης και ολοκλήρωσης του έργου των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας.

Επίσης αποφασίστηκε η εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για βόσκηση και άλλες δραστηριότητες στις καμένες εκτάσεις, ενώ κηρύσσονται αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις μέσω αξιοποίησης ψηφιακών υποβάθρων και χαρτών.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού θα υπάρξει άμεσα μέριμνα για την προσωρινή στέγαση και για την επιδότηση ενοικίου για όσους καταστράφηκε η πρώτη τους κατοικία. Όπως επίσης και για διατροφή και αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε.
Αναφορικά με τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού διαπιστώθηκε πως λειτούργησε παρά τις εκατοντάδες πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας όπως στην Αττική, στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία και στα Κύθηρα, και παρά τους ισχυρούς ανέμους, που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση.

Όπως σημειώνεται από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πάρα πολύ καλά, όπως προκύπτει και εκ του αποτελέσματος».

Αυτοψίες σε επιχειρήσεις της Ανατολικής Αττικής ξεκινούν κλιμάκια της Περιφέρειας


Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπέγραψε ήδη την απόφαση για την επικαιροποίηση της Επιτροπής καταγραφής και αποτίμησης ζημιών σε επιχειρήσεις και επαγγελματικούς χώρους της ΠΕ Ανατολικής Αττικής. Έργο της Επιτροπής είναι η καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών σε κτίρια, μηχανολογικό εξοπλισμό, εμπορεύματα, πρώτες ύλες και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, επιχειρήσεων και επαγγελματικών χώρων.

Για κάθε επιχείρηση που υπέστη ζημία, η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό εκτίμησης και εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, υποβάλλεται στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών για τις περαιτέρω ενέργειες καταβολής της σχετικής αποζημίωσης στους δικαιούχους. Όσον αφορά την καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οικίες, οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να απευθύνονται στους οικείους Δήμους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι πληγείσες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Ανατολικής Αττικής (17ο χλμ Λ. Μαραθώνος, Παλλήνη, τηλ. 213 2005110) ή στους οικείους Δήμους.



Το σύστημα «Κοπέρνικος»

Αφού διασφαλιστεί ότι η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί, θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και ο υπολογισμός της καμένης έκτασης. Σε αυτό, όπως έγινε γνωστό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα ενεργοποιηθεί το δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος» το οποίο μπορεί να απεικονίζει δορυφορικά και με ακρίβεια τις καμένες εκτάσεις.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενεργοποιείται από την ΓΓΠΠ, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.




Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου