Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Σε πύρινο κλοιό η χώρα



Τρεις νέες πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στον Νομό Ηλείας μετά από τη φωτιά που εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή Κρυονέρι Αμαλιάδας, με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας...



 να ζητεί να κηρυχθεί ο νομός σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Την ίδια στιγμή συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη Ζάκυνθο λόγω των ισχυρών ανέμων. Σε πλήρη εξέλιξη και η πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, όπου η πυροσβεστική δίνει μάχη με τις φλόγες για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά από τον Βαρνάβα προς το Γραμματικό, ενώ σε πύρινο κλοιό είναι και το Καπανδρίτι.

Κατά το τελευταίο 12ωρο (06:00-18:00), το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 28 αγροτασικές πυρκαγιές.

Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, οι νέες φωτιές έχουν εκδηλωθεί στις περιοχές Ανδρώνι, Μέλισσα Αμαλιάδας και στο Στρέφι του Δήμου Πύργου.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης είπε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού νομαρχιακού οργάνου και ζητήθηκε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλη η περιφερειακή ενότητα Ηλείας».

Αναφερόμενος στις φωτιές, ο κ. Κατσιφάρας είπε ότι «το γεγονός πως εκδηλώθηκαν στην Ηλεία τέσσερις φωτιές μέσα σε λίγες ώρες, μας προκαλεί ανησυχία».

Σχετικά με το μέτωπο της φωτιάς στο Κρυονέρι, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα πρώτα σπίτια του οικισμού Περιστέρι. Όσον αφορά τις άλλες τρεις πυρκαγιές, η μεγαλύτερη είναι στην περιοχή Ανδρώνι.

Για τη αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχειρούν περίπου 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα με 26 άτομα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα τύπου «Έρικσον» και «Σινούκ», καθώς και αεροπλάνα τύπου PZL.

Ζάκυνθος: Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Αγαλά, Λαγκαδάκια, Γύρι, Πηγαδάκια και Βολίμες


Συνεχείς είναι τις τελευταίες ώρες οι αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα, στον Αγαλά, το Γύρι, τα Λαγκαδάκια, τα Πηγαδάκια και τις Βολίμες Ζακύνθου, λόγω των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι εμποδίζουν και τη συνδρομή από αέρος.

Στη νησί επιχειρούν συνολικά 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών.

Σε πύρινο κλοιό Βαρνάβας, Κάλαμος και Καπανδρίτι


Μάχη για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα στην παραλία του Βαρνάβα και να μην επεκταθεί προς το Γραμματικό δίνουν όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο μέτωπο αυτό της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Ανατολική Αττική, ενώ σε πύρινο κλοιό είναι και το Καπανδρίτι.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαγιάννης, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.

Δύο στρατόπεδα, δύο κατασκηνώσεις και ένα μοναστήρι χρειάστηκε να εκκενωθούν, ενώ στις φλόγες έχουν τυλιχτεί πολλά σπίτια σε Κάλαμο και Βαρνάβα.

Το πύρινο μέτωπο στον Κάλαμο είναι πλέον σε ύφεση, αν και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Από χθες οι φλόγες έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές περισσότερες από 20 οικίες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα. Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Επίσης, καλεί τους οδηγούς των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η πυροσβεστική, δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αλλά αντίθετα θα πρέπει όλοι με ψυχραιμία να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών, καθώς είναι μια δύσκολη ημέρα.

Πυρκαγιά ανάμεσα στα χωριά Μεσαίο και Πετρωτό στον Ν. Θεσσαλονίκης


Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα στα χωριά Μεσαίο και Πετρωτό του νομού Θεσσαλονίκης.

Στην περιοχή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, επιχειρούν 26 πυροσβέστες, με 11 υδροφόρες, ενώ στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχει κι ένα ελικόπτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου