Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Στην κορυφή της Ευρώπης η Σλοβενία

slovenia_eurobasket

Το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ιστορίας της -και μάλιστα αήττητη- κατέκτησε το βράδυ της Κυριακής η εθνική Σλοβενίας, η οποία επικράτησε σε έναν σπουδαίο...



 τελικό, της Σερβίας με 93-85. Ηταν ένας τελικός αντάξιος του μεγέθους του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ. Μια αναμέτρηση που καθήλωσε τους λάτρεις του αθλήματος.

Ενας μεγάλος αγώνας, ο οποίος περιλάμβανε πάθος, θέαμα, ανατροπές, αλλά περισσότερο απ’ όλα μπάσκετ, με όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Ολοι, μα όλοι, οι παίκτες που πάτησαν το παρκέ κατέδειξαν γιατί αυτή η περίφημη, πρώην γιουγκοσλαβική σχολή αποτελεί το πιο φανταχτερό μέχρι σήμερα, μπασκετικό λίκνο κάθε Ευρωπαίου αθλητή. Είτε μιλάμε για τους σταρ, είτε για τους... δευτεροκλασάτους, είτε για τις «ρεζέρβες». Ψηλοί, κοντοί, γνώστοί και «άγνωστοι», κάθε αθλητής που αγωνίστηκε στον τελικό, γνώριζε τα βασικά συστατικά του μπάσκετ. Ντρίπλα, σουτ, υποδοχή μπάλας, αμυντική θέση, χειρισμός μπάλας, ανάλογα με τη θέση του καθενός, όλα ήταν στον... αυτόματο πιλότο.

Από ‘κει κι έπειτα άρχισε η δουλειά του προπονητή, όπως πρέπει να γίνεται. Ενας καθοδηγητής ολοκληρωμένων παικτών σε ότι αφορά τα βασικά στοιχεία. Ο Σέρβος Κοκόσκοφ, έμελλε να ωθήσει τη Σλοβενία στο πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιό της, απέναντι στη Σερβία του Τζόρτζεβιτς. Μιας Σλοβενίας που ήξερε τι ήθελε, είχε διακριτούς ρόλους, πειθαρχία, πλάνο και εν τέλει... ήξερε μπάσκετ.

Ο ΜVP, Ντράγκιτς, κάνοντας ένα δαιμονιώδες ημίχρονο (22 π. στη β’ περίοδο), σταμάτησε στους 35 πόντους, προδομένος από το σώμα του (κράμπες) και τις δυνάμεις του, ενώ και ο ταλαντούχος Ντόντσιτς αποχώρησε με διάστρεμμα στα μέσα της γ’ περιόδου.

Κι όμως. Η Σλοβενία που είχε διψήφιες διαφορές από τη β’ περίοδο κι έπειτα, άντεξε. Η δεδομένης ποιότητας, Σερβία, παρότι πλησίασε, αλλά και πέρασε μπροστά για λίγο, έχοντας σε μεγάλη βραδιά τους Μπογκντάνοβιτς και Μάτσβαν, δεν κατάφερε να χτίσει διαφορά. Η ομάδα του Κοκόσκοφ τραβούσε συνεχώς άσους από το μανίκι του προπονητή της και σε φάσεις του παιχνιδιού κατά τις οποίες η μπάλα κυκλοφορούσε με ασύλληπτες ταχύτητες για μπάσκετ: πότε ο συγκινητικός Πρέπελιτς, πότε ο έμπειρος Ράντολφ, πότε ο συγκλονιστικός στην άμυνα Βίντμαρ, έδιναν λύσεις και οξυγόνο στην ομάδα τους, που έδειξε ότι ήθελε όσο τίποτε άλλο το τρόπαιο.

Η ιστορία γράφτηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη για τη χώρα των 2,2 εκατ. πολιτών, χαρίζοντας μια βραδιά σπουδαίου μπάσκετ στον κόσμο, αλλά και ένα εκκωφαντικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η φανέλα έχει αξία ακόμη και εν έτει 2017.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 56-47, 71-67, 93-85

Σλοβενία (Κοκόσκοφ):
Ράντολφ 11 (4 ριμπ.), Ντράγκιτς 35 (3τρ., 7 ριμπ.), Νίκολιτς 4, Πρέπελιτς 21 (4), Μούριτς 5 (1), Μπλάζιτς 7, Βίντμαρ 2, Ζάγκορατς, Ντίμετς, Τσάντσαρ, Ντόντσιτς 8 (7 ριμπ.).

Σερβία (Τζόρτζεβιτς):
Μάτσβαν 18 (2), Μπογκντάνοβιτς 22 (2), Λούτσιτς 9, Μιλοσάβλιεβιτς 2, Μπίρτσεβιτς 8 (2), Στίματς 2, Μίσιτς 4, Γκούντουριτς 6 (2), Γιόβιτς 2, Κούζμιτς 6, Μαριάνοβιτς 6 (1).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου