Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

UEFA: «Νέα εποχή» στο ποδόσφαιρο



Αλλάζει ο ποδοσφαιρικός χάρτης της Ευρώπης μετά την απόφαση της UEFA για τη νέα διοργάνωση του «Nations League».



Τα φιλικά ματς των εθνικών ομάδων ανήκουν στο παρελθόν και, πλέον, μέσω της νέας διαδικασίας θα δίδονται τα εισιτήρια για τις τελικές φάσεις του EURO, αλλά και του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η νέα διοργάνωση θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018 και θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, δηλαδή, πριν από κάθε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και Μουντιάλ.

Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της UEFA, την Τετάρτη στη Νιόν, ο στόχος του «Nations League» είναι η όσο το δυνατόν μείωση των φιλικών αναμετρήσεων, τα οποία θα αντικατασταθούν με επίσημα ματς με ομάδες ανάλογης δυναμικότητας.

Οι χώρες που παραδοσιακά δε διαθέτουν ισχυρά ή, τέλος πάντων, ανταγωνιστικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, μέσω της συγκεκριμένης διοργάνωσης θα έχουν την ευκαιρία να προκρίνονται σε τελικές φάσεις EURO και λιγότερο σε παγκοσμίου κυπέλλου.

Στο «Nations League» θα λαμβάνουν μέρος και οι 55 ομοσπονδίες-μέλη της UEFA, ενώ ο τρόπος που θα αγωνίζονται είναι ο ακόλουθος:

-Οι ομάδες θα χωριστούν σε 4 κατηγορίες, A-B-C-D, σύμφωνα με την κατάταξη της UEFA μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ 2018 (στις 11 Οκτωβρίου 2017), χωρίς να υπολογιστούν τα play-offs που θα γίνουν το Νοέμβριο και στα οποία δεν αποκλείεται να συμμετέχει και η Ελλάδα.

-Η League A θα έχει τις 12 πρώτες ομάδες της κατάταξης. Οι επόμενες 12 θα είναι στην League Β, οι επόμενες 15 στην League C και οι 16 τελευταίες στην League D.

-Η League A και η League Β θα έχουν από 4 ομίλους των 3 ομάδων. Η League C θα έχει έναν όμιλο με 3 ομάδες και 3 ομίλους με 4 ομάδες, ενώ η League D θα έχει 4 ομίλους των 4 ομάδων.

-Ο τρόπος της κλήρωσης θα ανακοινωθεί αργότερα. Τα ματς θα είναι εντός κι εκτός έδρας και θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη του 2018. Η κάθε ομάδα θα δώσει 4 ή 6, ανάλογα με το μέγεθος του ομίλου της.

-Οι τέσσερις νικητές των ομίλων της League A θα παίξουν σε κάτι σαν Final-4 (UEFA Nations League Finals), με δύο ημιτελικούς, μικρό τελικό και μεγάλο τελικό. Η UEFA θα αποφασίσει τον Δεκέμβρη του 2018 σε ποια από τις 4 χώρες θα διεξαχθεί το… μίνι τουρνουά τον Ιούνιο του 2019 (θα υπάρχουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα)

-Οι χώρες που θα τερματίσουν στην κορυφή κάθε ομίλου στις League B, C και D, κερδίζουν άνοδο, ενώ αυτές που θα τερματίζουν στις τελευταίες θέσεις στις League Α, B και C θα υποβιβαστούν!

Με αυτό τον τρόπο θα αλλάζει η διαδικασία του επόμενου UEFA Nations League και όχι μέσω της κατάταξης της UEFA.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου