Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Πονοκέφαλο και φέτος έχουν φέρει οι τσούχτρες στον Κορινθιακό

Πονοκέφαλο και φέτος έχουν φέρει οι τσούχτρες στον Κορινθιακό (pics+vid)

Άλυτο φαίνεται να παραμένει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις τσούχτρες στον Κορινθιακό. Εκατοντάδες νεογέννητες τσούχτρες εμφανίστηκαν...



 στην Ψάθα, γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη πονοκέφαλο στην περιοχή.

Οι λουόμενοι και οι επιχειρηματίες στην Ψάθα φοβούνται πως ο εφιάλτης των Μεδουσών θα επιστρέψει. Πριν από λίγες ημέρες σε θαλάσσια σπηλιά κοντά στη διάσημη παραλία βρέθηκε ένα μικρό βρεφοκομείο μεδουσών.

Στο Λουτράκι αντίθετα το φαινόμενο είναι σε ύφεση και η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά, προσελκύοντας κυρίως ξένους επισκέπτες από τη Ρωσία. Ενώ το σαββατοκύριακο που έρχονται και οι Αθηναίοι δεν βρίσκεις ξαπλώστρα να κάτσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα καταστήματα στο Λουτράκι έχουν πλέον τις ταμπέλες του γραμμένες και στα Ρωσικά. Ενώ για πρώτη φορά η περιοχή έχει προσελκύσει κι άλλες αγορές. Ακόμη και στην περίπτωση που οι μέδουσες εμφανιστούν ξανά ο Δήμος Λουτρακίου είναι προετοιμασμένος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μέδουσες αναπαράγονται μάλλον εντός του Κορινθιακού κόλπου και διαχέονται προς τον Πατραϊκό, μέσω των στενών του Ρίου - Αντιρρίου. Τι όμως προκαλεί τη μαζική αναπαραγωγή των μεδουσών και ποιες είναι οι αιτίες που δημιουργούν τις ιδιαίτερες εξάρσεις κάθε 10-12 χρόνια;


Ειδικά για τον Κορινθιακό, οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ σημειώνουν πως «ο βαθμός εκμετάλλευσης των αλιευτικών αποθεμάτων δεν φαίνεται να έχει επιδεινωθεί τα τελευταία 10 έτη. Οι υπάρχουσες αλιευτικές πιέσεις υπάρχουν για πάνω από 20 έτη».

Σε λίγες μέρες μάλιστα θα έρθει στην Ελλάδα κι ένας Ιταλός επιστήμονας, ειδικός στο φαινόμενο των μεδουσών, ο οποίος θα μελετήσει όλο τον Κορινθιακό κόλπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου