Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Πότε μπαίνει στην... πρίζα το Χρηματιστήριο Ενέργειας



Τον Απρίλιο του 2019 θα αρχίσει η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με την έναρξη των τεσσάρων νέων αγορών ρεύματος, οι οποίες θα αντικαταστήσουν...


το μοντέλο υποχρεωτικής κοινοπραξίας (mandatory pool), που ισχύει σήμερα. Αυτό προβλέπει ο «οδικός χάρτης» εφαρμογής του Μοντέλου Στόχου (Target Model) που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιοι φορείς, ο οποίος μάλιστα πήρε το «πράσινο φως» και από τους εκπροσώπους των θεσμών κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του ΛΑΓΗΕ, η πλήρης μετάβαση στο Μοντέλο Στόχο (Target Model) μέσα σε 11 μόλις μήνες από σήμερα εμπεριέχει αρκετές προκλήσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν είναι εφικτή.

Στον ίδιο «οδικό χάρτη» προβλέπονται επίσης τα επόμενα βήματα για τη σύσταση της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε. (ΕΧΕ), η οποία θα είναι υπεύθυνη για τις τρεις από τις τέσσερις καινούργιες ενεργειακές αγορές, ενώ στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα αναλάβει τη λειτουργία του mandatory pool. Όπως έχει γράψει ήδη η «Ν», όσον αφορά τους ιδιωτικούς φορείς που θα συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΕ, έχει «κλειδώσει» η παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (20%), του Χρηματιστήριου Αξιών Αθηνών (21%) και του Χρηματιστήριου Αξιών Κύπρου (10%). Από την πλευρά των φορέων του Δημοσίου, το «παρών» θα δίνουν ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (22%), ο ΑΔΜΗΕ (20%) και ο ΔΕΣΦΑ (7%).

Έτσι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του πρώτου 15νθήμερου του Ιουνίου, οι ανωτέρω εταιρείες θα υπογράψουν τη συμφωνία μετόχων. Στα μέσα του επόμενου μήνα θα διενεργηθεί η γενική συνέλευση του ΛΑΓΗΕ που θα εγκρίνει τη σχετική διαδικασία, ώστε στη συνέχεια οι μέτοχοι να υπογράψουν τη συμβολαιογραφική πράξη ίδρυσης της ΕΧΕ.

Στην Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας θα εισφερθούν ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές αρμοδιότητες, που θα αποσχιστούν από τον ΛΑΓΗΕ. Η εταιρεία θα αναλάβει τη λειτουργία της προημερήσιας, της ενδοημερήσιας και της προθεσμιακής αγοράς. Μάλιστα, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, για όσο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν να υφίστανται οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, δηλαδή σύμφωνα με το ΥΠΕΝ έως το φθινόπωρο του 2019, ο μηχανισμός θα ενσωματωθεί στην προθεσμιακή αγορά.

Η τέταρτη αγορά, δηλαδή η αγορά εξισορρόπησης, θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του ΑΔΜΗΕ. Επίσης, θα συσταθεί μία θυγατρική της ΕΧΕ, η οποία θα αναλάβει την εκκαθάριση, τον διακανονισμό και τη διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου.

Μέχρι να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι τέσσερις νέες αγορές, και για να μπορεί στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η ΕΧΕ να αναλάβει το mandatory pool, θα πρέπει η ΡΑΕ να δώσει το «πράσινο φως» στους τροποποιημένους κώδικες συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας και προθεσμιακών προϊόντων ΝΟΜΕ, που προβλέπουν τη συγκεκριμένη εταιρεία ως νέο φορέα διαχείρισης. Η δημόσια διαβούλευση των σχετικών εισηγήσεων του ΛΑΓΗΕ ολοκληρώθηκε χθες. Επίσης, η ΡΑΕ θα χρειαστεί να εγκρίνει τον τροποποιημένο κώδικα διαχείρισης συστήματος.

Παράλληλα, με τη σύσταση της ΕΧΕ, θα πρέπει να κατατεθεί στη ΡΑΕ για έγκριση ο κανονισμός της εταιρείας και ο κανονισμός λειτουργίας των νέων αγορών. Επίσης, από τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής θα περάσουν οι μέτοχοι της ΕΧΕ, όπως και τα μέλη του Δ.Σ. ως προς την επάρκειά τους.



Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου