Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση επεκτείνεται στα νοσοκομεία

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση επεκτείνεται στα νοσοκομεία

Το υπουργείο Υγείας αναθέτει στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε το έργο της ανάλυσης και εισαγωγής υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στο νοσοκομειακό περιβάλλον. 



Η συνολική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 24.800 ευρώ και θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Με την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας αποσκοπεί μεταξύ άλλων στον εξορθολογισμό της δαπάνης φαρμάκου εντός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, στη δυνατότητα δημοσιονομικού πλαισίου εισαγωγής νέων θεραπειών και πρωτοτύπων αγωγών, στην παρακολούθηση των πολιτικών ανάλωσης και διάθεσης φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και στην ουσιαστική ιχνηλασιμότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Με δεδομένο ότι η ΗΔΙΚΑ τώρα αναλαμβάνει να διερευνήσει τη διαλειτουργικότητα και τη διασύνδεση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τα νοσοκομεία, η εφαρμογή του μέτρου δεν φαίνεται να είναι κοντά. Επομένως και η οποία ωφέλεια μπορεί να προκύψει από τον έλεγχο της συνταγογράφησης, θα έχει αποτέλεσμα στο μέλλον.

Προς το παρόν, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει με 20 επιπλέον εκατ. ευρώ, το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα της λίστας 1Α. Το claw back και το rebate σε αυτήν την κατηγορία φαρμάκων αναλογεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% της τιμολογηθείσας αξίας προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πηγές της φαρμακοβιομηχανίας, η ενίσχυση αυτή αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό. Επομένως, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μία καθαρή λύση για τους ανεπαρκείς κλειστούς προϋπολογισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακοβιομηχανία θεωρεί ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για μια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, με ανακατανομή κονδυλίων από το υπερπλεόνασμα. Επίσης, τονίζει σε όλους τους τόνους ότι έμμεση διόρθωση μπορεί να επιτευχθεί με την εξαίρεση των εμβολίων και των παραγώγων αίματος από τη φαρμακευτική δαπάνη και το claw back. Τα εμβόλια ειδικότερα, θα πρέπει να ενταχθούν στους κωδικούς της πρόληψης.

Από εκεί και πέρα, προτείνεται η εισαγωγή τριών κλειστών προϋπολογισμών, ώστε κάθε κατηγορία φαρμάκων να ξέρει τι υπέρβαση προκαλεί και να καταβάλλει το ανάλογο τίμημα. Η πρόταση αυτή αφορά μία κατηγορία για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους του ν. 3816, μία για τα εντός πατέντου σκευάσματα και μία για τα εκτός καθεστώτος προστασίας και τα γενόσημα μαζί. Έτσι θα προκύψει ένας δικαιότερος μηχανισμός επιστροφής (claw back), που δεν θα επιβαρύνει δυσανάλογα την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου, που ως επί το πλείστον έχει οικονομικά και καταξιωμένα παλαιά φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου