Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Τέλος εποχής για τη Minoan στο χρηματιστήριο

Τέλος εποχής για τη Minoan στο χρηματιστήριο

Χθες οι Μινωϊκές ανακοίνωσαν ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας διαγραφής των μετοχών από το χρηματιστήριο, όπως αποφασίστηκε από τη ΓΣ της εταιρείας τον περασμένο...



Νοέμβριο, απευθύνουν ανοιχτή προσφορά για την απόκτηση των υπολοίπων μετοχών της εταιρείας. Η προσφορά ξεκινά σήμερα και θα λήξει στις 5 Απριλίου, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στην παρουσία της ακτοπλοϊκής στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Γκριμάλντι ήδη κατέχει το 96,6% των μετοχών, ενώ στους μετόχους προσφέρονται 2,4 ευρώ ανά μετοχή.

Η διαδρομή της εταιρείας ξεκίνησε από το Ηράκλειο της Κρήτης το 1974 όταν ως εταιρεία λαϊκής βάσης, στην οποία κανείς μέτοχος δεν είχε ποσοστό άνω του 1% και συνδέθηκαν με την ιστορία και ανάπτυξη της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας.

Το πρώτο πλοίο που δρομολογήθηκε ήταν το F/b MINOS στη γραμμή Ηράκλειο, Πειραιάς, Ηράκλειο, ενώ το 1981 η εταιρεία πρώτη ξεκινά δρομολόγια στη γραμμή Πάτρα Αγκώνα με το F/B El Greco.

Το 1990 ξεκινούν το δρομολόγιο Ελλάδα Τουρκία Ιταλία με το F/B Ariadne ενώ το 1993 ξεκινά το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 250 εκατ. δολαρίων για την ναυπήγηση 3 νέων υπερσύγχρονων πλοίων τύπου High Speed. Το 1998 ξεκινά νέο επενδυτικό πρόγραμμα 900 εκατ. δολαρίων. Είναι η χρονιά που η εταιρεία εισάγεται στο χρηματιστήριο.

Δέκα χρόνια αργότερα το 2008 οι Μινωϊκές γίνονται μέλος του ομίλου Grimaldi, ο οποίος εξαγόρασε αρχικά το 88% των μετοχών και στα επόμενα χρόνια αύξησε το ποσοστό του.

Επίσης μετά από μια μακρά διαδικασία εξυγίανσης, η εταιρεία ανακοίνωσε πέρυσι ότι εξάλειψε πλήρως το χρέος της που είχε φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ περνώντας από τις ζημιές στην κερδοφορία. Παράλληλα η εταιρεία ξεκίνησε πέρυσι νέες γραμμές συνδέοντας τον Πειραιά με τα Χανιά αλλά και το Ηράκλειο με τις Κυκλάδες, ενισχύοντας τη θέση της στην εγχώρια ακτοπλοϊκή αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου