Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Κατάργηση δημοπρασιών ρεύματος, στοπ στην πώληση υδροηλεκτρικών

Κατάργηση δημοπρασιών ρεύματος, στοπ στην πώληση υδροηλεκτρικών

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα η εξειδίκευση του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, το οποίο όπως προϊδέασε το Σάββατο το απόγευμα ο πρωθυπουργός δεν περιορίζεται...



 μόνο στην εξυγίανση της εταιρείας αλλά έχει ως στόχο την "γιγάντωσή της” και τη μετατροπή της σε έναν νέο ΟΤΕ.

Ήδη από το Σάββατο είχαμε την πρώτη έκπληξη καθώς ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την πώληση δικτύων όπου χρειάζεται για την ενίσχυση της ΔΕΗ.

Τα δίκτυα που αυτή τη στιγμή ανήκουν στη ΔΕΗ, είναι τα δίκτυα διανομής τα οποία αν και αποτελούν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα συντήρησης, όπως δείχνουν και οι συχνές διακοπές ρεύματος, αλλά και οι συρρικνωμένες επενδύσεις.

Το σχέδιο που αναμένεται να εξειδικεύσει σήμερα ο κ. Χατζηδάκης προβλέπει τη μεταφορά της κυριότητας των δικτύων διανομής στο ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια τη διάθεση ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή κατά το πρότυπο του ΑΔΜΗΕ, με μοντέλο όμως που θα αποζημιώνει επαρκώς τη ΔΕΗ σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με την περίπτωση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Εκτός όμως από την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ο κ. Χατζηδάκης σήμερα δεν πρόκειται να αναφερθεί σε πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

Το μοντέλο της πώλησης υδροηλεκτρικών πακέτο με λιγνιτικές μονάδες, πλέον δεν είναι επίκαιρο λόγω της δραστικής μείωσης της αξίας των μονάδων άνθρακα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η άνοδος των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων καθιστά τις μονάδες λιγνίτη μη ελκυστικές και κατά συνέπεια πιθανή πώληση πακέτο υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων δε θα απέφερε ικανοποιητικά έσοδα για τη διάσωση της ΔΕΗ.

Η λογική πίσω από αυτή τη στάση είναι ότι εάν η ΔΕΗ θέλει να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή, "δεν πρέπει να πουλήσει τα ασημικά της” προκειμένου να διατηρήσει την αξία της και μετά την εξυγίανση να παραμείνει ελκυστική. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι η ΔΕΗ να γίνει ένας νέος ΟΤΕ και ακόμη καλύτερος για τους εργαζόμενους αλλά και τους καταναλωτές.

Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο που θα αναγγείλει ο υπουργός ενέργειας αφορά στην κατάργηση των δημοπρασιών ρεύματος ΝΟΜΕ ένα αναγκαστικό μέτρο που υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια στο ταμείο της ΔΕΗ. Τα ΝΟΜΕ άλλωστε είναι ένα από τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης που στοχοποιούνται ότι οδηγούν τη ΔΕΗ σε βέβαιη καταστροφή, την οποία και καλείται να αποτρέψει η νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το έδαφος για την κατάργηση των ΝΟΜΕ προετοιμάστηκε ήδη κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Χατζηδάκης με τους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα, ενώ με την επάνοδο των θεσμών το Σεπτέμβριο θα υπάρξει εξειδίκευση των μεταβατικών αλλά και των μόνιμων μέτρων που θα υιοθετηθούν για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και για την εξασφάλιση του ισότιμου ανταγωνισμού και την κατάργηση των στρεβλώσεων.

Τέλος ο κ. Χατζηδάκης αναμένεται να επαναλάβει τα όσα είπε ο πρωθυπουργός και να δεσμευτεί ότι δε θα υπάρξει επιβάρυνση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν σήμερα οι καταναλωτές.

ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επαφές και συζητήσεις για την τύχη των αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ. Για τα ΕΛΠΕ θα ξεκινήσει εκ νέου η προσπάθεια για την αποκρατικοποίηση, αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ακόμη βολιδοσκοπηθεί η πλευρά του έτερου μεγάλου μετόχου της Paneuropean του ομίλου Λάτση, κάτι που αναμένεται να συμβεί σύντομα.

Για τη ΔΕΠΑ θα εξεταστούν όλα τα σενάρια είτε της βελτίωσης του σχήματος της αποκρατικοποίησης και του νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση είτε την αναζήτησης άλλου σχήματος αποκρατικοποίησης. Και εδώ οι αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα.



Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου