Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Σπάει κάθε ρεκόρ ο καύσωνας

27s1klm

Ημέρα κατάρριψης ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας ήταν η Πέμπτη, με τον καύσωνα που έχει ενσκήψει στη Δυτική Ευρώπη να διαταράσσει την καθημερινότητα...



εκατομμυρίων ανθρώπων, οδηγώντας τον υδράργυρο σε νέα ύψη.

Στο Παρίσι, ο υδράργυρος ανέβηκε στους 42,6 βαθμούς Κελσίου το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ στη Βρετανία σκαρφάλωσε στους 38,1 βαθμούς. Το προηγούμενο ρεκόρ για τον Ιούλιο ήταν 36,7 βαθμοί το 2015 στο Κέμπριτζ. Στην Ολλανδία τα θερμόμετρα έδειξαν 40,4 βαθμούς Κελσίου, στον νότο της χώρας. Πρόκειται για τη θερμότερη ημέρα της ιστορίας της. Ρεκόρ ζέστης και στο Βέλγιο, με τον υδράργυρο να δείχνει 41,8 βαθμούς Κελσίου στο Μπεχέινιντεκ. Στις Βρυξέλλες η θερμοκρασία έφθασε την Πέμπτη τους 39,7 βαθμούς, ρεκόρ για τη βελγική πρωτεύουσα, ενώ και το Λουξεμβούργο έσπασε το αντίστοιχο ρεκόρ του, με 40,8 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, ο καύσωνας φαίνεται ότι μας επιφυλάσσει και χειρότερα, καθώς οι θερμές αέριες μάζες που ταλαιπώρησαν τόσο πολύ τη Δυτική Ευρώπη την εβδομάδα που πέρασε, κινούνται προς την κατεύθυνση της Γροιλανδίας, με καταστροφικές συνέπειες, αφού πιθανώς να προκαλέσουν εκτενή τήξη της δεύτερης μεγαλύτερης παγοκρηπίδας του κόσμου, προειδοποίησε ο ΟΗΕ με χθεσινή ανακοίνωσή του.

Η Κλερ Νούλις, εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη Βόρεια Αφρική κατέρριψαν τα ευρωπαϊκά θερμοκρασιακά ρεκόρ, ακόμη και κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «πραγματικά απίστευτο». «Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις –και αυτό είναι ανησυχητικό– οι αέριες μάζες κινούνται προς τη Γροιλανδία, όπου θα αναπτυχθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνοντας την τήξη των πάγων. Δεν γνωρίζουμε αν θα φθάσουμε τα επίπεδα του 2012, αλλά βρισκόμαστε κοντά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Γροιλανδία, μόνο τον Ιούλιο, έχασε 160 δισ. τόνους πάγου εξαιτίας της τήξης, ποσό που αντιστοιχεί σε 64 εκατ. πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων – και μιλάμε πάντα μόνο για τους επιφανειακούς πάγους, όχι για εκείνους που πλέουν στη θάλασσα.

Κλιματική αλλαγή

Επίσης, η Νούλις υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι όλο και πιο συχνοί και έντονοι καύσωνες, που απειλούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα, συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. «Αυτό που είδαμε με τον καύσωνα των τελευταίων ημερών είναι ότι τα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας, όχι απλώς έσπασαν, αλλά έγιναν κομμάτια». Ισως, όμως, θα πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στις νέες, καυτές συνθήκες, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, οι καύσωνες είναι πέντε φορές πιθανότεροι και θα είναι κατά πολύ εντονότεροι.

Τέλος, μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καύσωνας που έπληξε το 2018 τη Βόρεια Ευρώπη, θα ήταν «στατιστικώς αδύνατος», αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου