Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Τρέξιμο στη βροχή: οι 10 κανόνες που θα σε κρατήσουν ζεστό

Τρέξιμο στη βροχή: οι 10 κανόνες που θα σε κρατήσουν ζεστό

Το τρέξιμο στη βροχή για κάποιους είναι ελευθερία και ομορφιά. Το τρέξιμο δεν γίνεται μόνο όταν είναι καλός ο καιρός.



Είναι ένα σπορ που γίνεται κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, ακόμη και με βροχή και με χιόνι.

Μάλιστα αρκετοί αθλητές επιδιώκουν να τρέχουν στη βροχή γιατί η προπόνηση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες μπορεί να τους βοηθήσει να βγάλουν πιο άνετα έναν αγώνα επειδή θα είναι καλά προετοιμασμένοι. Ωστόσο χρειάζεται να ακολουθήσεις τους κανόνες για να παραμείνεις ασφαλής, όχι απαραίτητα στεγνός. Εξάλλου ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται!

1 Τρέξε σε σωστό τερέν


Για παράδειγμα η άσφαλτος είναι προτιμότερη από το πεζοδρόμιο, για να μη γλιστρήσεις. Επίσης μη βουτάς τα πόδια σου στις λακούβες, δεν ξέρεις τι κρύβεται μέσα τους.

2 Φρόντισε να φαίνεσαι

Φόρεσε ένα t-shirt με αντανακλαστικά φωτός, ή ένα ανοιχτόχρωμο ρούχο με φλούο χρώματα. Το πορτοκαλί ή το κίτρινο είναι μια καλή επιλογή. Προσοχή όμως στα αδιάβροχα. Η αδιαβροχοποίηση ενός ρούχου μικραίνει τη διαπνοή του.

3 Προσάρμοσε το ρυθμό σου

Κάνε μικρότερο διασκελισμό με μεγαλύτερη συχνότητα.

4 Μείνε ζεστός, όχι στεγνός

Φοβάσαι μήπως κρυώσεις; Το σώμα λόγω της υψηλής έντασης παράγει αρκετή θερμότητα. Αλλά για να αποφύγεις την υποθερμία φόρεσε μία σακούλα απορριμμάτων για να προστατέψεις το σώμα σου. Μερικοί τη φορούν από μέσα αλλά δεν είναι και πολύ καλή ιδέα.

5 Μη φοράς βαμβακερά

Συγκρατούν το νερό και αυξάνουν το βάρος που κουβαλάς. Το νερό δεν προλαβαίνει να εξατμιστεί στην επιφάνεια του ρούχου αλλά εξατμίζεται στο δέρμα, μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία του σώματος.

Επίλεξε ρούχα που δεν συσσωρεύουν νερό. Το ίδιο ισχύει και για τις βαμβακερές κάλτσες. Αν “πάρουν” νερό μαζεύονται στο παπούτσι και προκαλούν φουσκάλες. Φόρεσε τεχνικές κάλτσες.

6 Φόρεσε κολάν

Επίλεξε κολάν με τεχνολογία και υλικά που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, χωρίς να αφήνουν τον αέρα και τη βροχή να το διαπεράσουν. Η βροχή επίσης απαιτεί εσώρουχα που δεν συγκρατούν νερό. Μην ξεχνάς ότι η τριβή του υφάσματος στα πόδια μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς.

7 Γλίτωσε από τους ερεθισμούς


Βάλε λίγη βαζελίνη σε σημεία όπως ανάμεσα στους μηρούς, στα πόδια, τις ρώγες κτλ., για να αποφύγεις ερεθισμούς και φουσκάλες. Δοκίμασε και το SNB TUB για να αποφύγεις τους ερεθισμούς στους μηρούς, το λαιμό, τους βραχίονες και όπου το δέρμα τρίβεται. Μαλακώνει την επιδερμίδα, την κάνει ελαστική και την αναζωογονεί. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ενώ προστατεύει το δέρμα από τις εξωτερικές συνθήκες, αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα προστασίας στην επιδερμίδα.

8 Κάνε ένα ζεστό μπάνιο

Μόλις φτάσεις σπίτι κάνε ένα ζεστό μπάνιο για να αποφύγεις τυχόν υποθερμία και να γλιτώσεις από πιθανό κρυολόγημα.

9 Μη στεγνώνεις τα παπούτσια στο καλοριφέρ


Αφαίρεσε τους εσωτερικούς πάτους και γέμισέ τα με εφημερίδες. Μην τα βάλεις σε καλοριφέρ.

10 Μην τρέχεις εάν έχει κεραυνούς


Απόφυγε τις μέρες που πέφτουν κεραυνοί γιατί το βρεγμένο σώμα γίνεται αλεξικέραυνο. Η αστραπή πηγαίνει στον καλύτερο αγωγό, και δυστυχώς, μερικές φορές ο καλύτερος αγωγός είναι ο δρομέας.



Πηγή: wefit

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου