Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Εκπαίδευση των μαθητών για τη σωστή χρήση των φαρμάκων



Το τι είναι τα φάρμακα και πως πρέπει να γίνεται η σωστή χρήση αυτών, θα διδαχθούν οι μαθητές στα ελληνικά σχολεία, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα...

συνεργασίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς στόχος είναι να καλλιεργηθεί στα παιδιά από νωρίς η κουλτούρα της μη υπερκατανάλωσης φαρμάκων καθώς δυστυχώς η χώρα μας είναι πολύ ψηλά στη λίστα υπερκατανάλωσης και ειδικά αντιβιοτικών.

Η Ελλάδα στις πρώτες χώρες υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών


Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Νοέμβριο του 2019 με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18η Νοεμβρίου), στην έδρα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσία του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, υπό την προεδρία του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και με τη συμμετοχή, της εκπροσώπου του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, του προέδρου του ΕΟΦ καθώς και εκπροσώπων, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Επιστημονικών Εταιρειών Λοιμώξεων, Χημειοθεραπείας, Μικροβιολογίας, Ιατρικών Σχολών της χώρας, ΕΚΠΟΙΖΩ στην οποία επισημάνθηκε ότι η χώρα μας συνεχίζει να είναι 1η στη συνολική κατανάλωση των αντιβιοτικών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή επιτήρηση, με την κατανάλωση των αντιβιοτικών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη να παραμένει μεν σταθερή αλλά η υψηλότερη στην ΕΕ.

Αντίθετα, η νοσοκομειακή κατανάλωση των αντιβιοτικών εμφανίζει πτωτική τάση κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, (η Ελλάδα κατέχει τη 13η θέση ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες) αντικατοπτρίζοντας έτσι τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από τα ελληνικά νοσοκομεία για την εφαρμογή προγραμμάτων ορθολογικής διαχείρισης των αντιβιοτικών.

33,000 ασθενείς πεθαίνουν ετησίως ως αποτέλεσμα λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα

Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι 33,000 ασθενείς πεθαίνουν ετησίως ως αποτέλεσμα λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 700,000 σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε περίπτωση μη λήψης αποτελεσματικών μέτρων αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως με την παγκόσμια τράπεζα να προειδοποιεί ότι μέχρι το 2050 οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα θα μπορούν να προκαλέσουν παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα αντίστοιχο με αυτό της οικονομικής κρίσης του 2008. Επιπλέον, η μικροβιακά αντοχή απειλεί την επίτευξη πολλών από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως αυτού για καλή υγεία και ευημερία.

Ως μικροβιακή αντοχή χαρακτηρίζεται η ικανότητα των μικροοργανισμών να ανθίστανται στη δράση των αντιμικροβιακών φαρμάκων. Κυριότεροι παράγοντες που προάγουν την αντοχή είναι η υπέρμετρη χρήση των αντιβιοτικών, η οποία ασκεί οικολογική πίεση στους μικροοργανισμούς, συμβάλλοντας στην εμφάνιση και την επιλογή ανθεκτικών στελεχών, καθώς και η διασπορά των ανθεκτικών παθογόνων μεταξύ ανθρώπων, ζωών και του περιβάλλοντος.

Χωρίς αποτελεσματικά αντιβιοτικά, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να οδηγηθούμε στην «προ των αντιβιοτικών εποχή», όπου δεν θα είναι πλέον δυνατή η μεταμόσχευση οργάνων, οι θεραπείες σε καρκινοπαθείς, οι περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, η εντατική φροντίδα και άλλες σύγχρονες ιατρικές θεραπείες.


Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου