Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ για τις οπτικές ίνες, γίνεται ενός έτους και σχεδιάζει το μέλλον της

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ για τις οπτικές ίνες, γίνεται ενός έτους και σχεδιάζει το μέλλον της

Η Grid Telecom, η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που έχει ως αντικείμενο το δίκτυο οπτικών ινών, γίνεται ενός έτους. 

Ακριβώς έναν χρόνο πριν, τον Ιανουάριο 2019, προστέθηκε στην «οικογένεια» του ΑΔΜΗΕ ανοίγοντας την «πόρτα» στις τηλεπικοινωνίες. Αυτό που προβλέπει, ουσιαστικά, η στρατηγική της είναι να εκμεταλλευθεί το δίκτυο οπτικών ινών που διαθέτει πανελλαδικά ο Διαχειριστής και να προωθήσει τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Ποια είναι η Grid Telecom


Η Grid Telecom είναι μια ολιγομελής ομάδα εξειδικευμένων στελεχών, τα οποία προέρχονται κυρίως από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Τα στελέχη της ασχολούνται με το σχεδιασμό του δικτύου και των υπηρεσιών καθώς και με την προώθησή τους, ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσιακές λειτουργίες υποστηρίζονται από συμβουλευτικές εταιρείες ή από τον ΑΔΜΗΕ.

O Διαχειριστής διαθέτει σήμερα 2.500 χιλιόμετρα καλωδίου οπτικών ινών OPGW στην Ελλάδα και το δίκτυό του επεκτείνεται διαρκώς σύμφωνα με το Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης (ΔΠΑ). Παράλληλα, έχουν αξιολογηθεί και τίθενται σε εφαρμογή εναλλακτικές μέθοδοι εγκατάστασης καλωδίων οπτικών ινών (Skywrap, ADSS). Το οπτικό δίκτυο του ΑΔΜΗΕ διαθέτει σε μεγάλο βαθμό εναλλακτικές οδεύσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν μεγάλη διαθεσιμότητα υπηρεσιών στους πελάτες. Οι υπηρεσίες που διαθέτει η Grid Telecom, σε αυτό το αρχικό στάδιο της ανάπτυξής της, αφορούν κυρίως στη διάθεση σκοτεινής ίνας (Dark Fiber) σε Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους και μεγάλες επιχειρήσεις. Εντός του 2020, η εταιρεία θα σχεδιάσει και θα εγκαταστήσει σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, ένα «state-of-the-art» τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, τεχνολογίας DWDM, και θα ξεκινήσει τη διάθεση υπηρεσιών «capacity» υπερυψηλών ταχυτήτων.

Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλη τη χώρα


Μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαδρομές που τερματίζουν στα βόρεια σύνορα της χώρας. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί πλέον την έδρα του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας (RSC) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γεγονός που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην εμπορική δραστηριότητα της Grid Telecom. Η τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ με τους Διαχειριστές (TSOs) των βαλκανικών χωρών μέσα στο επόμενο έτος, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την εξάπλωση του δικτύου της Grid Telecom εκτός συνόρων.

Σημαντικό εμπορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά. Και αυτό, γιατί με την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης κάθε νησιού δίνεται η δυνατότητα για διάθεση προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Μια επιπλέον υπηρεσία που προσελκύει ισχυρή ζήτηση είναι η διάθεση υπηρεσιών συνεγκατάστασης κεραιοσυστημάτων παρόχων κινητής τηλεφωνίας πάνω σε Πυλώνες Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ. Η υπηρεσία βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού από κοινή ομάδα έργου ΑΔΜΗΕ-Grid Telecom.

Τέλος, η Grid Telecom έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό «Ultra Fast Broadband» (UFBB), που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και την παροχή υπηρεσιών χονδρικής σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ. Τα 300 εκατ. ευρώ εξ αυτών προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση, ενώ το έργο αναμένεται να ωφελήσει συνολικά 2,4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις στις περιοχές της χώρας όπου θα υλοποιηθεί.

Μέσω της νεότερης θυγατρικής του, ο ΑΔΜΗΕ θα συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της Πολιτείας. Ταυτόχρονα, θα συμπράξει στη δημιουργία της «Κοινωνίας του Gigabit» που περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου