Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Αυξημένες οι ρευματοκλοπές το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ - Νέο βάρος στους προμηθευτές



Ανοδικά κινήθηκαν οι ρευματοκλοπές το 2018 σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, όπως προκύπτει από μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ για τους συντελεστές απωλειών...



δικτύου που έδωσε προς διαβούλευση η ΡΑΕ.

Ειδικότερα, οι ρευματοκλοπές (τεχνικές απώλειες) ανήλθαν πέρυσι σε 4,1% της ενέργειας που εισήχθη στο δίκτυο έναντι 3,2% το 2017.

Ως συνέπεια της αύξησης των ρευματοκλοπών, υπήρξε συνολικά αύξηση των απωλειών. Ο ετήσιος μέσος όρος απωλειών διαμορφώθηκε το 2018 στο 9,7% της συνολικής εισερχόμενης στο Δίκτυο ενέργειας, έναντι 9,3% το 2017.

Η αύξηση συνιστά ταυτόχρονα σημαντική επιβάρυνση για τους προμηθευτές ρεύματος, οι οποίοι πληρώνουν στην ουσία, αναλογικά με το μεριδιό τους, τις απώλειες. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δεχθεί κριτική, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τους υπόλοιπους προμηθευτές, από τους οποίους έχει διατυπωθεί η πρόταση να επιβαρύνεται και ο Διαχειριστής με μέρος του κόστους των απωλειών, στο βαθμό που δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει τις ρευματοκλοπές όπως είναι εκ του ρόλου του υποχρεωμένος.

Η καταγραφόμενη αύξηση αντιστρέφει τα θετικά αποτελέσματα που είχαν παρατηρηθεί, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα του 2017 συνιστούσαν αισθητή βελτίωση σε σύγκριση με το 2016, όταν και το ποσοστό των τεχνικών απωλειών είχε φτάσει το 4,2% επί της συνολικής εισερχόμενης ενέργειας.

Στα παραπάνω, να προσθέσουμε πως η «αντίστροφη» πορεία συνέπεσε χρονικά με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών (Μάρτιος 2018), όταν και λίγους μήνες αργότερα (Ιούνιος 2018) άρχισε η εφαρμογή αποκοπών υπερήμερων υπόχρεων οφειλών έναντι ρευματοκλοπής.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ, οι απώλειες επί του Δικτύου Μέσης Τάσης (ΜΤ) ανήλθαν το 2018 στο 2,5%, όταν το 2017 διαμορφώθηκαν στο 2,4%. Επίσης, οι απώλειες επί του Δικτύου Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) άγγιξαν το 3,1%, όταν την αμέσως προηγούμενη χρονιά διαμορφώθηκαν στο 3%.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η εν λόγω μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από την περασμένη Παρασκευή 10 Ιανουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020.

Εδώ μπορείτε να βρείτε την μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΡΑΕ

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 136, παρ. 1 του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ προβλέπεται ότι οι συντελεστές απωλειών Δικτύου καθορίζονται βάσει μελέτης, η οποία συντάσσεται από τον Διαχειριστή του Δικτύου και υποβάλλεται στη ΡΑΕ έως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. Η μελέτη βασίζεται στις μέσες απώλειες ενέργειας στο Δίκτυο κατά την πλέον πρόσφατη 12μηνη περίοδο για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ισοζυγίου ενέργειας του Δικτύου κατά το χρόνο σύνταξης της μελέτης. Οι συντελεστές απωλειών του Δικτύου είναι ενιαίοι για το σύνολο του Δικτύου και εφαρμόζονται για το σύνολο των ωρών του έτους στο οποίο αφορούν.

Οι συντελεστές απωλειών στο Δίκτυο εφαρμόζονται για τον υπολογισμό των ποσοτήτων ενέργειας που χρεώνονται στους Προμηθευτές στη χονδρεμπορική αγορά, για την προμήθεια πελατών τους στο δίκτυο. Επομένως οι ίδιοι συντελεστές λαμβάνονται υπόψη από τους Προμηθευτές για τον καθορισμό των τιμολογίων τους.

Οι συντελεστές απωλειών του Δικτύου που εφαρμόζονται σήμερα εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθ. 1242/2018 απόφαση της ΡΑΕ μετά από μελέτη και εισήγηση του Διαχειριστή Δικτύου. Η εισήγηση αυτή βασιζόταν σε στοιχεία μέσων απωλειών ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο κατά το έτος 2017 (ετήσιος μέσος όρος απωλειών 9,3%). Ο Διαχειριστής του Δικτύου υπέβαλε στη ΡΑΕ επικαιροποιημένη μελέτη και εισήγηση για τον καθορισμό των συντελεστών απωλειών του Δικτύου με αναφορά το έτος 2018 (κείμενο διαβούλευσης υπ’ αριθ. 1). Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή οι συνολικές απώλειες του Διασυνδεδεμένου Δικτύου εκτιμώνται σε ποσοστό 9,7% επί της συνολικής εισερχόμενης σε αυτό ενέργειας. Από το σύνολο αυτό των απωλειών, ποσοστό 2,5% (επί της συνολικής εισερχόμενης στο Δίκτυο ενέργειας) αντιστοιχεί στις απώλειες επί του Δικτύου Μέσης Τάσης (ΜΤ), ποσοστό 3,1% (επί της συνολικής εισερχόμενης στο Δίκτυο ενέργειας) στις απώλειες επί του Δικτύου Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) και το υπολειπόμενο ποσοστό 4,1% αποδίδεται σε μη τεχνικές απώλειες.

Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των συντελεστών προσαύξησης των καταναλώσεων του Διασυνδεδεμένου Δικτύου ώστε να ανάγονται στα όρια με το Σύστημα, και ειδικότερα για τον επιμερισμό των μη τεχνικών απωλειών μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου, στη μελέτη παρουσιάζονται τέσσερα διαφορετικά σενάρια:

(Α) Ενσωμάτωση εξ’ ολοκλήρου στο δευτερεύον δίκτυο

(Β) Ισομερής επιμερισμός μη τεχνικών απωλειών μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου

(Γ) Ενσωμάτωση μη τεχνικών απωλειών εξ’ ολοκλήρου στο πρωτεύον δίκτυο

(Δ) Επιμερισμός μη τεχνικών απωλειών μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου αναλογικά προς τις καταμετρούμενες καταναλώσεις σε κάθε δίκτυο

Στο πλαίσιο των ως άνω αρμοδιοτήτων της και ενόψει λήψης απόφασης της ΡΑΕ για την έγκριση των συντελεστών απωλειών ενέργειας του Διασυνδεδεμένου Δικτύου, η Αρχή θέτει σε διαβούλευση τη μελέτη εκτίμησης των συντελεστών απωλειών δικτύου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση info@rae.gr, ή εγγράφως, μέχρι και τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020.

Η ΡΑΕ, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ Α’ 45), θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση καθώς και το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο συμμετέχων αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.




Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου