Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Κ. Κετσιετζής: Ρόλο στις οπτικές ίνες και το 5G διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ



Ρόλο στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς, και ειδικά στις οπτικές ίνες και στο 5G διεκδικεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) μέσω...

της 100% θυγατρικής του Grid Telecom.

Στόχος της εταιρείας που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 είναι να δραστηριοποιηθεί ενεργά στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών -στα πρότυπα των μεγάλων Ευρωπαίων Διαχειριστών Μεταφοράς Ενέργειας- εκμεταλευόμενη μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη της αγοράς μεταφοράς δεδομένων που αναμένεται στη χώρα μας με τις επενδύσεις που σχεδιάζουν εταιρείες όπως η Microsoft και η Digital Realty μέσω της Lamda Hellix.

Η Grid Telecom διαχειρίζεται ένα εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών, άνω των 3.000 χιλιομέτρων, στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, ενώ διεκδικεί και ένα τμήμα του mega-ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ "Ultra Fast Broadband” που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως δήλωσε μιλώντας σε τηλεπικοινωνιακό συνέδριο ο διευθυντής της Grid Telecom, Γιώργος Ψυρρής, η εταιρεία διαχειρίζεται το δίκτυο οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ που περνάνε μέσα από το καλώδιο γείωσης, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή των πυλώνων ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα το δίκτυο οπτικών ινών επεκτείνεται και στην νησιωτική Ελλάδα μέσω των διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ της ηπειρωτικής χώρες με την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Στόχος της εταιρείας είναι μέσα σε μια πενταετία το δίκτυο αυτό να υπερδιπλασιαστεί και να ξεπεράσει τα 6.000 χιλιόμετρα στην Επικράτεια, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσει σε όλες τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Β. Μακεδονία) και μέσα στον επόμενο χρόνο να ολοκληρωθούν οι συνδέσεις με τα δίκτυα των όμορων χωρών.

Η Grid Telecom παρέχει ήδη υπηρεσίες dark fiber σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν το δικό τους δίκτυο μέσω εναλλακτικών διαδρομών. Στις αρχές της χρονιάς η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με τη Wind για την εκμίσθωση πολλαπλών ζευγών οπτικών ινών σε τμήματα του δικτύου της, συνολικού μήκους 1.600 χιλιομέτρων, για 15 χρόνια. Μέσα στο 2021 θα ξεκινήσει και τη διάθεση υπηρεσιών χωρητικότητας (10 -100 Gbps), μέσω του δικτύου DWDM που αναπτύσσει.

Κεραίες για το 5G

Εκτός όμως από τo δίκτυο οπτικών ινών η Grid Telecom ετοιμάζει και συνεργασίες ενόψει της ανάπτυξης των δικτύων κινητής πέμπτης γενιάς (5G) αξιοποιώντας τους περίπου 35.000 πυλώνες που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα ο ΑΔΜΗΕ για την εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων. Ήδη υπάρχει συνεργασία σε αυτό τον τομέα με τη Victus, την εταιρεία την εταιρεία διαχείρισης δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην οποία συμμετέχουν οι Vodafone και Wind Ελλάδος.

Η Ελλάδα ως κόμβος δεδομένων

Το μεγάλο στοίχημα της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Ψυρρή, είναι η Ελλάδα να μπορέσει να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Αν και η χώρα μας απουσιάζει από τον ευρωπαϊκό χάρτη μεταφοράς δεδομένων, καθώς τα διεθνή καλώδια οπτικών ινών που είναι ποντισμένα στη Μεσόγειο παρακάμπτουν τη χώρα μας, αυτό φαίνεται ότι αλλάζει με την δημιουργία μεγάλων data centers όπως αυτά που σχεδιάζουν οι Microsoft αλλά και η Digital Realty μέσω της εξαγοράς της Lamda Hellix που ανακοινώθηκε πρόσφατα.


Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου