Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

SMS μετακίνησης στο 13033: Οι 6 κωδικοί για τα μηνύματα



Το SMS στο 13033 μπήκε ξανά στη ζωή μας, και η μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για συγκεκριμένους λόγους
.

Έως και τις 30 Νοεμβρίου, οι μετακινήσεις των πολιτών σε όλη τη χώρα θα επιτρέπονται, μόνο με την αποστολή sms στο 13033 ή κατ’ εξαίρεση με την συμπλήρωση της φόρμας μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι διαθέσιμο. Όπως, δηλαδή, συνέβη και στο πρώτο lockdown, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας.
Μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, ή επίσκεψη στο γιατρό, ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με κωδικό 1

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με κωδικό 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται ηλεκτρονικά ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση της επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Στο sms χρησιμοποιείται o κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς την εργασία του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη ή συνοδεία μαθητή από και προς το σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία,
υπό τους όρους που προβλέπονται από το νόμο, ή για τη μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας παιδιού και γονέα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο sms χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο
ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα υπό την προϋπόθεση της τήρησης της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση είναι εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Κωδικός sms 6.

Σχεδόν 5 εκατομμύρια SMS στο 13033 στάλθηκαν το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του lockdown, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα, το Σάββατο – όπως μετέδωσε η ΕΡΤ – στάλθηκαν 4,7 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα για άδεια μετακίνησης.

Σημειώνεται επίσης ότι εάν τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα του lockdown, τότε αυτό θα τελειώσει στα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν η καταστρατήγηση των κανόνων θα οδηγήσει σε αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα, αλλά και σε δυσάρεστες καταστάσεις εάν δεν υπάρξει αποτύπωση των μέτρων στους δείκτες των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χθες βράδυ διαπιστώθηκε πως περισσότερα από 1 εκατομμύριο SMS εστάλησαν για άθληση και μολονότι τόνισε πως τα χαρακτηριστικά του lockdown είναι πράγματι διαφορετικά εν συγκρίσει με το πρώτο, λόγω των ανοιχτών σχολείων ή των δημοσίων υπηρεσιών, υπογράμμισε πως είναι λογικό να υπάρχει αυξημένη κίνηση, αλλά όχι καταστρατήγηση των κανόνων που ισχύουν, όπως με τα SMS.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου