Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Νέα μέτρα αν δεν λειτουργήσει (και) η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας – Αγωνία για τη Θεσσαλονίκη



Στο τραπέζι η ενίσχυση της τηλεργασίας, το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, μόνο αν δεν θα λειτουργήσουν τα νέα μέτρα.

Όλα τα βλέμματα στη Θεσσαλονίκη, περιμένουν κάμψη των κρουσμάτων την άλλη εβδομάδα.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι χθες (11.11.2020) το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε στα χέρια του τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων που είχε ζητήσει από την πρωινή καθιερωμένη τους σύσκεψη. Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και η πίεση στο σύστημα υγείας συνηγορούσαν προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των μέτρων στην ευρύτερη περιοχή.

Η απόφαση, ωστόσο, του Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε στο κάδρο ολόκληρη τη χώρα, με το σκεπτικό πως αντί να γεμίζουν οι ΜΕΘ, αυτό που προέχει είναι ν’ ανακοπεί εγκαίρως η διασπορά του ιού.


Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας (9 το βράδυ με 5 το πρωί), με την απόφαση να θεωρείται δεδομένη μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, όπως είχε προαναγγείλει το newsit.gr. Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν είναι εάν θα έχει και συνέχεια, καθώς είναι λογικό να εξετάζονται και άλλες κινήσεις που θα συμβάλλουν στον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στις αυξημένες μετακινήσεις λόγω της εργασίας ή των σχολείων, στο τραπέζι βρίσκεται εκτός από την ενίσχυση της τηλεργασίας το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, αλλά μόνο στην περίπτωση που δεν θα λειτουργήσουν τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, όπως επιβεβαίωσε στη συνέντευξή του στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.


Ειδικά για το κλείσιμο των σχολείων, από την πρώτη στιγμή είχαν διατυπωθεί ενστάσεις κυρίως λόγω της αναστάτωσης που θα προκαλέσει αυτό το μέτρο στους εργαζόμενους γονείς, ενώ και οι λομωξιολόγοι αρχικά είχαν ταχθεί υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των σχολείων, επικαλούμενοι τα στοιχεία που δείχνουν πως δεν υπάρχει εκτεταμένη διασπορά του ιού εντός των σχολικών μονάδων.


Click4more Κορονοϊός: Μια “ανάσα” από τους 300 οι διασωληνωμένοι – Τρομάζουν τα στοιχεία του Οκτωβρίου

Άλλα μέτρα που εξετάζονται είναι ο περιορισμός και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, καθώς και των περιπτώσεων για τα SMS στο 13033. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θ’ αποφευχθούν οι καταχρήσεις που παρατηρούνται, καθώς ο συνολικός όγκος των μηνυμάτων είναι αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο του lockdown στο πρώτο κύμα της άνοιξης.

Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα είναι στραμμένα αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς δίνεται ο υπέρ πάντων αγών για να βγει όσο το δυνατόν αλώβητη η Θεσσαλονίκη από την περιπέτεια. Λογικά, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται κάμψη των κρουσμάτων και των εισαγωγών σε ΜΕΘ, αφού θ’ αποτυπωθεί σ’ αυτά τα νούμερα το αποτέλεσμα του lockdown που επιβλήθηκε λίγα 24ωρα νωρίτερα απ’ αυτό σε όλη τη χώρα.


Click4more Lockdown: Επιβεβαίωση Χαρδαλιά για take away και delivery! Ιδού τι θα ισχύει

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί (11.00) θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η μίνι προ ημερησίας συζήτηση των αρχηγών για την πανδημία (σ.σ.: ενημέρωση από τον πρωθυπουργό βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής). Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ν’ αναφερθεί αναλυτικά στα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση έως και σήμερα και τον τρόπο με τον οποίο θ’ αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση, καλώντας και την αντιπολίτευση να καταθέσει τις προτάσεις της.

Κυρίως, όμως, θ’ αναφερθεί στην προοπτική του εμβολίου και το σχέδιο της κυβέρνησης αφενός για την έγκαιρη προμήθεια του αριθμού των δόσεων του εμβολίου που αντιστοιχούν στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ. Αφετέρου για το πρόγραμμα που θ’ ακολουθηθεί για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού, των ευπαθών ομάδων και εν συνεχεία του ευρύτερου πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου