Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Η διασύνδεση της Κρήτης "φέρνει" μαζί της ένα νέο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο νησί - Τι προβλέπει το δεκαετές του ΑΔΜΗΕ



Την δημιουργία ενός νέου Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας στην Κρήτη προβλέπει ο ΑΔΜΗΕ στο υπό διαβούλευση δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης ΕΣΜΗΕ για τα έτη 2021-2030.

Η ανάγκη για μια τέτοια ενέργεια, όπως επεξηγεί ο ΑΔΜΗΕ, υπαγορεύεται από την επικείμενη διασύνδεση του Ηπειρωτικού Συστήματος Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ με αυτό της Κρήτης. Να υπογραμμιστεί ότι ο ΑΔΜΗΕ αναγνωρίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Συστήματος Ελέγχου Ενέργειας, πράγμα το οποίο περνάει μέσα από μια σειρά παρεμβάσεις, οι οποίες αναλύονται εκτενώς στο δεκαετές πρόγραμμα.

Βασικός άξονας αυτών των παρεμβάσεων είναι η διασφάλιση αποτελεσματικής απόκρισης στα νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας, γεγονός που είναι αδύνατον να συμβεί με τα υφιστάμενα μέσα και υποδομές του Συστήματος Ελέγχου Ενέργειας, μιας και παρουσιάζεται αδυναμία ενσωμάτωσης και συνεργασίας με τις νέες τεχνολογίες.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται ότι «η συντήρησή του (Συστήματος Ελέγχου Ενέργειας) είχε καταστεί εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης των ανταλλακτικών και των έμπειρων τεχνικών στις χρησιμοποιούμενες από αυτό τεχνολογίες».

Νέο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στην Κρήτη


Σε ότι αφορά το νέο περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στην Κρήτη, αυτό προβλέπεται να περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποέργα:

1. Επέκταση του Συστήματος Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ με ένα Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας (ΠΚΕΕΚ) για το Σύστημα της Κρήτης.

2. Μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και συντήρηση νέων υποδομών του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας Κρήτης.

3. Ανάπτυξη Διεπαφής μεταξύ του Εγκατεστημένου Τηλεπικοινωνιακού Εξοπλισμού στο Σύστημα Μεταφοράς της Κρήτης με το νέο ΠΚΕΕ Κρήτης. Προβλέπεται η υλοποίηση του έργου ως επέκταση του υφιστάμενου Συστήματος Ελέγχου Ενέργειας (ΣΕΕ/EMS) του ΑΔΜΗΕ με όλες τις απαιτούμενες τεχνολογίες για τη δυνατότητα της αυτόνομης λειτουργίας και η σύνδεση - ενσωμάτωση αυτού στο υφιστάμενο ΣΕΕ. Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου είναι:

• Το ΠΚΕΕΚ θα είναι αντίγραφο, ως προς την αρχιτεκτονική και τις εφαρμογές, των Περιφερειακών ΚΕΕ (Νότιο, Βόρειο, Θεσσαλονίκης) του υπάρχοντος EMS.

• Το σύνολο των εφαρμογών του ΠΚΕΕΚ είναι ήδη με επιτυχία δοκιμασμένες στο υφιστάμενο EMS του Ηπειρωτικού Συστήματος.

• Η επικοινωνία και η συνεργασία του ΠΚΕΕΚ με το ΣΕΕ του Ηπειρωτικού Συστήματος θα λειτουργεί αξιόπιστα και χωρίς περιορισμούς όπως γίνεται και με τα άλλα Περιφερειακά ΚΕΕ του ΣΕΕ.

• Το νέο Σύστημα Διαχείρισης της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (MMS) θα επικοινωνεί με το ΠΚΕΕΚ μέσω του ΕΚΕΕ όπως και με τα άλλα ΠΚΕΕ του ΣΕΕ.

• Αξιοποιούνται οι υφιστάμενες εφαρμογές με τις απαραίτητες προσαρμογές – επεκτάσεις.

• Αξιοποιείται η multi-area δυνατότητα του AGC στο υφιστάμενο ΣΕΕ του ΑΔΜΗΕ με σκοπό τον ανεξάρτητο και παράλληλο έλεγχο αφενός του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και αφετέρου του Συστήματος της Κρήτης.

• Συντηρείται ένα μοναδικό σύστημα EMS το οποίο περιλαμβάνει όλες τις εφαρμογές με ένα ενιαίο συμβόλαιο της συντήρησης.

Επίσης προβλέπεται η αναβάθμιση των απαραίτητων υποδομών στο υφιστάμενο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας της Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα αυτή αφορά τα ακόλουθα:


• Κέντρο Επεξεργασίας Δεδομένων (ΚΕΔ) - Data Center

• UPS/Power Room για την αδιάλειπτη τροφοδοσία των κρίσιμων φορτίων

• Εγκατάσταση Νέου H/Z

• Εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης αίθουσας ελέγχου

• Κατασκευή Προβολικού Συστήματος Οπίσθιας Προβολής (Wall Displays)

• Εξοπλισμός Πληροφοριακών Συστημάτων Εκτός των προαναφερθέντων είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του νέου Περιφερειακού Κέντρου η ανάπτυξη της διεπαφής μεταξύ του ΠΚΕΕΚ με τον εγκατεστημένο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στο Σύστημα Μεταφοράς της Κρήτης. Με το έργο αυτό θα υλοποιηθεί η επικοινωνία του ΠΚΕΕΚ με τα Α/Π, τους Συμβατικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και τους Υ/Σ. Τέλος, προβλέπεται η υλοποίηση Ειδικού Συστήματος Προστασίας (Special Protection System) για το Σύστημα της Κρήτης.

Τα παραπάνω έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2020, όπως αναφέρει το δεκαετές του ΑΔΜΗΕ.




Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου