Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

4 αποδράσεις στη Στερεά Ελλάδα για καθαρό αέρα



Παίρνουμε τον αέρα μας με 5 στάσεις στη Στερεά Ελλάδα που μας συστήνουν σε πανέμορφα μέρη γι’ αυτή την εποχή.


Καρπενήσι, για παιχνίδι με το χιόνι κι όχι μόνο

Με χιονοδρομικό κέντρο 12 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, το Καρπενήσι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για απόδραση αυτή την εποχή. Εκτός από το χιονοδρομικό, όμως, σας περιμένουν και εκλεκτά εδέσματα στις ταβέρνες στην κεντρική πλατεία με τον πλάτανο, με τα τοπικά κρέατα, τις νόστιμες πίτες, την πέστροφα και τα κοκκινιστά μανιτάρια να κερδίζουν τους επισκέπτες. Μαζί με το φαγητό, απολαύστε και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων και εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής: αρχοντικά, τοξωτά γεφύρια, βυζαντινές εκκλησίες και παλιά σχολεία. Στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης, μπορείτε να ανεβείτε στο λόφο με το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου και να απολαύσετε την υπέροχη θέα προς την πόλη και το Βελούχι.
Ναύπακτος, για βουνό και θάλασσα
Σας αρέσει το βουνό, αλλά ταυτόχρονα σας ηρεμεί και η απεραντοσύνη της θάλασσας; Στη Ναύπακτο θα τα βρείτε και τα δύο και μπορείτε να χωρίσετε την απόδρασή σας στα δύο. Τη μία μέρα, τριγυρίστε στη Ναύπακτο, στην κεντρική πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο όπου μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας στο παραδοσιακό καφενείο, στο επιβλητικό κάστρο, το οποίο αποκτά άλλη διάσταση τη νύχτα, στις παραδοσιακές συνοικίες της Ναυπάκτου, για να δείτε από κοντά τον καλοδιατηρημένο Πύργο της οικογένειας Μπότσαρη, που σήμερα έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο αλλά και τα υπόλοιπα αρχοντικά και τα καπετανόσπιτα. Κάντε μια στάση και στο Γρίμποβο, στη συνοικία με το «πολύ νερό», όπου την εικόνα συνθέτουν αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, όμορφες παραλίες και ονομαστές πηγές και στη συνέχεια βάλτε μπρος για Ορεινή Ναυπακτία. Στην Τερψιθέα θα απολαύσετε, όπως φανερώνει και το όνομά της, υπέροχη θέα, στην Ελατού θα περάσετε μέσα από μια παραμυθένια διαδρομή με έλατα, κεραμοσκεπές και αχνιστές καμινάδες και στην Άνω Χώρα, στο πιο ψηλό χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας, σας περιμένουν πλακόστρωτα δρομάκια, πέτρινα σπίτια και φυσικά μπόλικες νοστιμιές.
Λιβαδειά, για ιδιαίτερη ομορφιά με τρεχούμενα νερά
Η υπέροχη αυτή πόλη και πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας έχει πραγματικά μια ιδιαιτερότητα που την κάνει να ξεχωρίζει από τις περισσότερες πόλεις. Εκτός από το υπέροχο πράσινό της, η πανέμορφη τοποθεσία της Κρύας (πηγές του ποταμού Έρκυνα), στο κέντρο της, με τα δέντρα, τα τρεχούμενα νερά, τους μικρούς καταρράκτες και τα γεφύρια κάνουν το μέρος ξεχωριστό και δίνουν την αίσθηση της απόδρασης στην επαρχία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι λείπουν οι κεντρικοί δρόμοι με μαγαζιά, καφετέριες, κίνηση και γρήγορους ρυθμούς, αλλά αν θέλετε πραγματικά να πάρετε μια ανάσα από τις αστικές συνήθειες, μια βόλτα στην Κρύα θα σας αναζωογονήσει. Περπατήστε στο φαράγγι της Κρύας, περάστε από τον Πύργο του Ρολογιού, το Βυζαντινό Κάστρο και μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε σουβλάκι, κοντοσούβλι και κοκορέτσι που θα σας «σπάσει» τη μύτη.

Αμφίκλεια, για άρωμα χωριού
Ο διατηρητέος οικισμός της, η μοναδική της θέα στον κάμπο, τα παραδοσιακά καλντερίμια, τα πέτρινα αρχοντικά, οι βρύσες και οι πλατείες της, καθιστούν την Αμφίκλεια ένα υπέροχο μέρος για χειμερινή απόδραση, για όσους θέλουν να ξεφύγουν από το αστικό περιβάλλον. Βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού και είτε είστε λάτρεις των χειμερινών σπορ, είτε όχι, το μέρος θα σας «κρατήσει» και θα σας αναζωογονήσει, ενώ μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο και για εξερευνήσεις σε άλλα κοντινά χωριά.


Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου