Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΔΜΗΕ: Οι 4 ηλεκτρικές διασυνδέσεις που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη των νησιών



Το πράσινο φως της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας εξασφάλισε το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Εθνικού Συστήματος...

 Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) για την περίοδο 2022 – 2031. Σε αυτό μαζί με τις άλλες επενδύσεις του διαχειριστή περιλαμβάνονται και τα κομβικά πρότζεκτ για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών που σήμερα δεν έχουν διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντός του χρονικού ορίζοντα του δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ προβλέπεται η ολοκλήρωση πολλών αντιστοίχων έργων, τα κυριότερα εκ των οποίων αφορούν:

− Τη διασύνδεση των Κυκλάδων (Δ´ Φάση),

− Τη διασύνδεση της Κρήτης (Φάση ΙΙ),

− Τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων,

− Τη διασύνδεση των νησιών Βορείου Αιγαίου.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα στο πλάνο του διαχειριστή προβλέπονται τα εξής για τις τέσσερις αυτές ηλεκτρικές διασυνδέσεις που αναμένεται να αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη της νησιωτικής χώρας:

Δ' φάση Κυκλάδων

Το έργο της Δ’ Φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων αφορά στη διασύνδεση των Νήσων της Θήρας, της Μήλου, της Φολεγάνδρου και της Σερίφου με το ΕΣΜΗΕ. Το έργο αποσκοπεί αφενός στην αύξηση της αξιοπιστίας τροφοδότησης των διασυνδεομένων Νήσων και αφετέρου στη μείωση του κόστους παραγωγής (υποκατάσταση πετρελαίου με άλλες πηγές ενέργειας, σε συνάρτηση με την εξέλιξη του ενεργειακού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής στην Ηπειρωτική Χώρα).

Β' φάση διασύνδεσης Κρήτης

Διασύνδεση Συνεχούς Ροής ονομαστικής ικανότητας 2 x 500 MW Κρήτη – Αττική

Σύμφωνα με την Απόφαση της ΡΑΕ 256/2018 (Έγκριση του ΔΠΑ του ΕΣΜΗΕ της περιόδου 2018 - 2027), η ικανότητα μεταφοράς του συνδέσμου έχει καθορισθεί στα 1000 MW (2 x 500 MW).

Σημείο Σύνδεσης στην Αττική: Το μέγεθος του συνδέσμου ΣΡ καθιστά αναγκαία τη σύνδεση στο ΕΣΜΗΕ σε σημείο με ισχυρό υφιστάμενο δίκτυο. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει εντοπιστεί χώρος όμορος στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου κατάλληλος για την ανάπτυξη του Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ και έχει δεσμευτεί χώρος για την κατασκευή δύο πυλών 400 kV

Σημείο Σύνδεσης στην Κρήτη: Για την πραγματοποίηση της διασύνδεσης με σύνδεσμο μεγάλης μεταφορικής ικανότητας είναι αναγκαία η σύνδεση σε σημείο κεντροβαρικό ως προς το φορτίο της Νήσου, το οποίο επιπλέον να γειτνιάζει με ισχυρό τοπικό δίκτυο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν κατά το δυνατό τα απαιτούμενα νέα έργα επί της Νήσου. Ως τέτοιο επιλέγεται η ευρύτερη περιοχή των Λινοπεραμάτων (θέση Κορακιά)

Διασύνδεση των Δωδεκανήσων

Το έργο της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων αφορά τη διασύνδεση με το ΕΣΜΗΕ της ομάδας των Νήσων του Νοτιοανατολικού Αιγαίου η οποία περιλαμβάνει τα εξής έξι (6) αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα: Κάρπαθος (Κάσος διασύνδεση υπό ΜΤ), Ρόδος (Χάλκη διασύνδεση υπό ΜΤ), Σύμη, Κως - Κάλυμνος (Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί διασύνδεση υπό ΜΤ), Πάτμος και Αρκιοί (Μαράθι διασύνδεση υπό ΜΤ).

Ως βέλτιστη λύση για την ηλεκτροδότηση των προαναφερθέντων ΜΔΝ του Νοτιοανατολικού Αιγαίου προγραμματίζεται η διασύνδεσή τους απ’ ευθείας από το ΕΣΜΗΕ με σύνδεσμο HVDC μεταφορικής ικανότητας 2 x 450 MW, μέσω του οποίου δημιουργείται ένας απ’ ευθείας ισχυρός δρόμος τροφοδότησης των Δωδεκανήσων από το ΕΣΜΗΕ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ επιτρέπει και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.

Ως σημείο σύνδεσης στο ΕΣΜΗΕ προγραμματίζεται το μελλοντικό ΚΥΤ Κορίνθου το οποίο θα συνδεθεί ισχυρά με το Σύστημα 400 kV με τα ΚΥΤ Κουμουνδούρου και Μεγαλόπολης.

Διασύνδεση των Νήσων του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Το έργο της διασύνδεσης του Βορειοανατολικού Αιγαίου αφορά τη διασύνδεση με το ΕΣΜΗΕ της ομάδας των Νήσων του Βορειοανατολικού Αιγαίου η οποία περιλαμβάνει τα εξής οκτώ (8) αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα των ΜΔΝ Λήμνου, Άγιου Ευστρατίου, Σκύρου, Λέσβου, Χίου (Ψαρών), Σάμου (Φούρνων - Θύμαινας), Ικαρίας και Αγαθονησίου. Το έργο αποτελεί συνέχεια του έργου της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων.

Οφέλη

Η υλοποίηση των διασυνδέσεων των Νησιών του Αιγαίου Πελάγους με το Σύστημα της Ηπειρωτικής Χώρας θα έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη. Ενδεικτικά ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει τα εξής:

-Η ενεργειακή απομόνωση των Νησιών αίρεται και διασφαλίζεται ο ενεργειακός εφοδιασμός αυτών, επιλύοντας οριστικά το ενεργειακό πρόβλημά τους. Αυτό το πρόβλημα μεγεθύνεται σταδιακά από το 2020 και περισσότερο από το 2030 λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών οι οποίοι επιβάλλονται από το ενωσιακό δίκαιο για τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (όριο εκπομπών αερίων ρύπων).

-Ο καταναλωτής απαλλάσσεται από το υπερβάλλον τίμημα της ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο στα Νησιά, το οποίο κυμαίνεται για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις, στο ποσό των € 500 εκ. έως και πλέον των € 800 εκ. ετησίως για το σύνολο των Νησιών, ανάλογα με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

-Τα Νησιά αναβαθμίζονται περιβαλλοντικά, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, με την παύση της λειτουργίας των πετρελαϊκών Σταθμών, οι οποίοι λειτουργούν στο όριο ή και εντός του οικιστικού ιστού ακόμη και στις τουριστικές περιοχές.

-Η δραστική συμβολή στην ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο στην ηλεκτροπαραγωγή.

-Παρέχεται η δυνατότητα της ενεργειακής αυτονομίας των ίδιων των Νησιών με τον οικονομικότερο τρόπο. Τα Νησιά είναι δυνατό να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα με την ήπια αξιοποίηση των ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων.

-Παρέχεται η αυξημένη ποιότητα της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία αποτελεί σημαντική ώθηση για την οικονομία των Νησιών και για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών


Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου