Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Γέμισαν οι ταμιευτήρες, έρχεται μείωση τιμολογίων

Γέμισαν οι ταμιευτήρες, έρχεται μείωση τιμολογίων


Οι πολλές βροχές φέτος φέρνουν... υπερχείλιση σε Μόρνο, Υλίκη, Εύηνο και Μαραθώνα


«Χρυσάφι» είναι οι πολλές βροχοπτώσεις φέτος. Τα αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ «κτυπούν» επίπεδα ρεκόρ μετά την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, έπεσαν πάνω από 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρανερού στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, όταν σε καθημερινή βάση πέφτουν λιγότερα από 6 εκατομμύρια κ.μ. τις συνηθισμένες ημέρες βροχών. Όλος ο Φεβρουάριος ήταν καλός μήνας, αφού τις πρώτες 22 ημέρες εισέρρευσαν στους ταμιευτήρες 94 εκατομμύρια κ. μ. νερό. Περίπου 10 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι εισέρρευσαν τις αντίστοιχες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2012.
Ρεκόρ 
Τα συνολικά αποθέματα της ΕΥΔΑΠ αυτή τη στιγμή είναι 1.277.150.000 κ.μ. νερού, ενώ πέρυσι την ίδια ημερομηνία ήταν 1.062.564.000 κ.μ. Το ρεκόρ μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί το 2006 με 1.310.463.000 κ.μ. νερό.
Το έτος με τα μικρότερα αποθέματα ήταν το 1993 με μόνο 141.810.000 κ.μ. νερό.
Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ φέτος αναμένεται να υπερχειλίσουν και οι τέσσερις ταμιευτήρες, ξεπερνώντας τη συνολική χωρητικότητα των ταμιευτήρων που φτάνει στα 1.410.000.000 κ.μ., αρχής γενομένης από τον Μόρνο και έπειτα θα πάρουν σειρά ο Εύηνος, η Υλίκη κι ο Μαραθώνας.
Ήδη, στον Μόρνο η στάθμη είναι μόλις δύο μέτρα κάτω από το ανώτατο όριο.
Μείωση κατανάλωσης
Στα αποθέματα ρεκόρ εκτός από τον πλούσιο σε βροχές φετινό χειμώνα φαίνεται ότι βοηθά και η οικονομική κρίση που οδήγησε πολλούς κατοίκους της Αθήνας να την εγκαταλείψουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ καταγράφεται μείωση στη κατανάλωση νερού που φτάνει έως και 1,5% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που στην εταιρεία ερμηνεύουν ως αποτέλεσμα της μείωσης του πληθυσμού.
Τα καλά νέα είναι ότι οι γεμάτοι ταμιευτήρες νερού οδηγούν τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε σχέδια για μείωση των τιμολογίων του νερού.
Η αρμόδια επιτροπή που εξετάζει το ζήτημα αναμένεται να δώσει την τελική της εισήγηση μέσα στο επόμενο διάστημα.
Η αρχική ημερομηνία παράδοσης, είχε οριστεί να είναι η 20ή Φεβρουαρίου, ωστόσο σειρά γραφειοκρατικών θεμάτων φαίνεται ότι προκάλεσε μικρή καθυστέρηση. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνουν και οι συνεννοήσεις με τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας, ώστε να θεσμοθετηθούν τα νέα τιμολόγια.
Η ηγεσία της ΕΥΔΑΠ στοχεύει ώστε όλες οι διαδικασίες να γίνουν με ρυθμό-εξπρές και εντός της Ανοιξης να τελειώσει το ζήτημα. Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας στα νησιά του Αιγαίου άλλα και στη διαχείριση των δημοτικών δικτύων. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τις υπογραφές των συμβάσεων για την παραχώρηση των δικτύων, κάτι που θα αυξήσει την αξία της εταιρείας και θα διασφαλίσει τη μείωση του χρέους των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ.

e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου