Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ανταγωνιστές θέλουν να ακυρώσουν έργο της ΔΕΗ


Επιχειρηματικά συμφέροντα «τορπιλίζουν» τη μεγαλύτερη επένδυση της ΔΕΗ ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που είναι η κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα.




Αυτό κατήγγειλαν χθες στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μετά την εισαγγελική παρέμβαση για τους όρους της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Ο υφυπουργός στη διάρκεια δίωρης συνάντησης με το προεδρείο της Ομοσπονδίας φέρεται να διαβεβαίωσε πως «η διοίκηση της ΔΕΗ θα προχωρήσει κανονικά στην υπογραφή της σύμβασης και φυσικά οι εισαγγελικές αρχές θα κάνουν κανονικά το έργο τους».

Πηγές της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ σχολιάζουν πως «επιχειρηματικά συμφέροντα, πιθανόν ανταγωνιστές της εταιρείας, θέλουν να ακυρώσουν την κατασκευή της μονάδας». Βλέπουν πως πίσω από αυτήν την ενέργεια, που φανερώθηκε μέσα από δημοσιεύματα τα οποία και προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση, είναι η αντίθεσή τους στον τρόπο της αποκρατικοποίησης που θέλει να εφαρμόσει για τη ΔΕΗ η κυβέρνηση.
Τα δημοσιεύματα ήθελαν τη μονάδα να μην προχωρά και να αποζημιώνεται η ανάδοχος εταιρεία.

Το σενάριο της αποκρατικοποίησης που προωθεί, και κατά τις πληροφορίες επιβεβαίωσε χθες στη ΓΕΝΟΠ και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, είναι το σπάσιμο της επιχείρησης σε δύο μέρη. Το δεύτερο θα είναι ουσιαστικά μία μικρή ΔΕΗ που θα περιλαμβάνει ένα «καλάθι» μονάδων παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη, νερά, φυσικό αέριο και ίσως και τμήμα της εμπορίας.
«Μικρή ΔΕΗ»
Ανταγωνιστές της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, όπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές της εταιρείας και των συνδικαλιστών, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στη διεκδίκηση αυτής της μίας «μικρής ΔΕΗ» και πιθανόν θα ήθελαν την επιχείρηση να σπάει σε περισσότερα του ενός... κομματιού. Ετσι ώστε να είναι μικρότερο το τίμημα.

Η λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V», ισχύος 660 Μεγαβάτ, είναι στο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ στο πλαίσιο της αντικατάστασης παλιών και ρυπογόνων μονάδων. Είναι σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Ταυτόχρονα άλλα 140 Μεγαβάτ θα διατίθενται για την τηλεθέρμανση των νοικοκυριών της περιοχής. Το ζήτημα που υπήρχε με τη συγκεκριμένη επένδυση ήταν η χρηματοδότησή του. Η ΔΕΗ κατά τις πληροφορίες είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση με τη γερμανική τράπεζα KFW, ωστόσο λόγω της οικονομικής ύφεσης τα σχέδια είχαν παγώσει... Πηγές θέλουν, μετά και την τελευταία επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ, οι συζητήσεις της ΔΕΗ με την KFW να μπήκαν ξανά σε τροχιά.

Επίσης οι δύο πλευρές, τώρα, είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.
Στη σύμβαση της ΔΕΗ με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ υπήρχε ρήτρα πως αν δεν εκτελεστεί το έργο, η ανάδοχος θα αποζημιωθεί με ποσό ίσο του 5% του κόστους. Κάτι, που σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, ισχύει για όλες τις δημόσιες συμβάσεις. Δημοσιεύματα επέκριναν αυτόν τον όρο κι ενώ η υπογραφή ήταν να γίνει στις 9 Μαρτίου.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο προκαλεί τις υποθέσεις στελεχών και συνδικαλιστών της ΔΕΗ για επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν θέλουν την επένδυση.

e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου