Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Μετά το φιάσκο της «ΔΕΠΑ»... νέα μέτρα



Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» στα έσοδα του Δημοσίου ύστερα από την απόσυρση ενδιαφέροντος της Gazprom για την αγορά της ΔΕΠΑ.



Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν νέος διαγωνισμός, ωστόσο μέχρι τότε ο κίνδυνος για εκατομμύρια συνταξιούχους και μισθωτούς να δουν το εισόδημά τους να μπαίνει εκ νέου στην «πρέσα» παραμένει μεγάλος. Σύμφωνα με διάταξη στο Μνημόνιο 3, οποιαδήποτε απόκλιση στην επίτευξη της συγκέντρωσης εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, μπορεί να οδηγήσει σε νέα δημοσιονομικά μέτρα. Πρόκειται για τη λεγόμενη «αυτόματη διόρθωση», η οποία τίθεται αυτόματα σε ισχύ και αφορά στην υποχρεωτική λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, συνολικού ποσού μέχρι 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Παράλληλα, αδυναμία της διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση από τους δανειστές, με την τοποθέτηση ξένων επιτηρητών, οι οποίοι θα έχουν σημαίνοντα ρόλο στις επόμενες διαπραγματεύσεις.



zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου