Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Τελικός μπάσκετ: νίκησε ξανά η βία



Αλλη μία μαύρη σελίδα στον ελληνικό αθλητισμό γράφτηκε χθες στο ΣΕΦ. Ο τρίτος τελικός για το πρωτάθλημα μπάσκετ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς...


 διεκόπη οριστικά εις βάρος του Ολυμπιακού, 1΄27΄΄ πριν από τη λήξη του κι ενώ ο Παναθηναϊκός προηγείτο με 76-72. Αιτία η ρίψη κροτίδων και φωτοβολίδων προς τον πάγκο της «πράσινης» ομάδας, η αποστολή της οποίας κατέφυγε κακήν κακώς στα αποδυτήρια. Ο Παναθηναϊκός πάντως εστέφθη πρωταθλητής.

H επιστροφή του Παναθηναϊκού στον θρόνο του πρωταθλητή Ελλάδας, με την αήττητη κατάκτηση του τίτλου στην έδρα του Ολυμπιακού και την πλήρη ανατροπή του μειονεκτήματος έδρας, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Διότι, στην Ελλάδα, ίσως ποτέ, οι «στρατοί» των οπαδών δεν θα αντέξουν να βλέπουν οι μεν τους δε να πανηγυρίζουν τίτλους στις αντίπαλες έδρες. Το «κρίμα» έχει χάσει, πλέον, κάθε έννοια...

Στον βωμό του άκρατου φανατισμού, το διάσημο ελληνικό μπάσκετ, όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν, δέχτηκε και χθες ένα ακόμη χτύπημα, με τη διακοπή του 3ου τελικού, στο 1΄27΄΄ πριν από την λήξη κι ενώ ο Παναθηναϊκός προηγούνταν με 72-76. Είχε προηγηθεί καλάθι του Λάσμε κι ενώ ο Ολυμπιακός ζήτησε βήματα του Διαμαντίδη στην αρχή της ίδιας φάσης, γιατί είχε πέσει στο έδαφος.

Περίπου δέκα οπαδοί των γηπεδούχων που κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι πίσω από τις δύο μπασκέτες, πέταξαν κροτίδες και φωτοβολίδες στον πάγκο του Παναθηναϊκού στη διάρκεια του τάιμ άουτ (είχε κατοχή ο Ολυμπιακός) και σύσσωμη η αποστολή του «τριφυλλιού» έφυγε κακήν κακώς προς τα αποδυτήρια, ενώ εν μέσω πανικού κάποιοι παίκτες δέχτηκαν γρονθοκοπήματα. Οι διαιτητές διέκοψαν τον αγώνα και ζήτησαν την εκκένωση των εξεδρών για να ολοκληρωθεί, όπως είχε γίνει και στον 4ο τελικό του 2011, όταν και πάλι ο Παναθηναϊκός έχοντας το προβάδισμα στο σκορ, υπήρξε μερική εκκένωση, το παιχνίδι είχε συνεχιστεί, αλλά διακόπηκε οριστικά λόγω νέων επεισοδίων.

Η διακοπή διήρκεσε 75 λεπτά, κατά παράβαση του κανονισμού και λόγω της επιθυμίας των διαιτητών, για ολοκλήρωση του ματς. Εκατό οπαδοί, αρνούμενοι πεισματικά να αποχωρήσουν, αφαίρεσαν και το ύστατο δικαίωμα των «ερυθρόλευκων» παικτών για να διεκδικήσουν τη νίκη.

Η θλιβερή ιστορία επαναλήφθηκε, με τους γνωστούς-άγνωστους της εξέδρας να γίνονται πρωταγωνιστές στις «πλάτες» του τρισάκις πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού και του εξάκις ομολόγου Παναθηναϊκού. Και από σήμερα, άπαντες θα αναρωτιούνται γιατί δεν γίνεται ποτέ να αποφευχθεί η βία των κουκουλοφόρων από την εξέδρα.

Στη «ζούγκλα» του ΣΕΦ και μέχρι τη διακοπή, οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι στο α΄ δεκάλεπτο, οι γηπεδούχοι βελτίωσαν την άμυνά τους στη δεύτερη περίοδο και προηγήθηκαν (36-32), ενώ στην 3η περίοδο, οι «αιώνιοι» προχώρησαν πόντο-πόντο στο σκορ. Δύο συνεχόμενα τρίποντα του Διαμαντίδη σημείωσαν το 63-70 (στο 7΄46΄΄), αλλά ο Ολυμπιακός απάντησε και προηγήθηκε 72-70 (στο 3΄40΄΄). Η ενθρόνιση του Παναθηναϊκού στην έναρξη της νέας εποχής του γράφτηκε από τους «ζυμωμένους» με τίτλους από την προηγούμενη «δυναστεία» της ομάδας: τον Διαμαντίδη και τον Τσαρτσαρή.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χάινς 10, Λο 9, Αντιτς 2, Σπανούλης 13 (1), Περπέρογλου 5 (1), Σλούκας 8 (1), Πάουελ, Πρίντεζης 14 (3), Παπανικολάου 8 (2), Κατσίβελης 3.

ΠΑΟ: Σχορτσανίτης, Μπράμος 3 (1), Κάρι 4, Μασιούλις 11 (2), Ούκιτς 10 (2), Λάσμε 12, Τσαρτσαρής 14 (1), Διαμαντίδης 18 (5), Γκιστ 4 (1), Γκουίν, Ξανθόπουλος .

• Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή με τρίμηνο αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρους και πρόστιμο 22.000 ευρώ, λόγω των όσων καταγράφηκαν στο φύλλο αγώνος του δεύτερου τελικού.



Πηγή:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου