Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

«Ζούμε ιστορικές στιγμές στην Κρήτη»



Για τις μεγάλες στιγμές που ζει το ποδόσφαιρο στην Κρήτη μιλάει ο πρόεδρος του ΑΟ Χανιά Νίκος Λαγουμιτζής.


Ο ίδιος κάνει λόγο για κορυφαία στιγμή στη ζωή του που η ομάδα του ανέβηκε κατηγορία, που κατάφερε να επαναφέρει τον «ιστορικό» εκεί που καταρχήν του πρέπει, να του δώσει το δικαίωμα εκτός από παρελθόν να έχει και μέλλον, κερδίζοντας την άνοδο στη Β’ Εθνική μετά από τρεις δεκαετίες περίπου και να περάσει στο β’ γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας μετά από 18 χρόνια.


-Μαζί με ΟΦΗ ,ΠΛΑΤΑΝΙΑ και ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (πρώτη φορά στην Κρήτη έχουμε 3 ομάδες στην super league) O AO ΧΑΝΙΑ έγραψε ιστορία νίκησε 2-0 την Γλυφάδα και επέστρεψε μετά από 30 χρόνια στη ν β εθνική. Τα συναισθήματα σας;

-Eίναι πραγματικά ένα από τα πιο κορυφαία γεγονότα στη ζωή μου. Η ομάδα της πόλης, που τόσο πολύ ταλαιπωρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, που τόσος κόπος και χρήματα ξοδεύτηκαν, κατάφερε τελικά υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες, με μια διοίκηση πρωτοδικείου, μια καλή παρέα στην ουσία να καταφέρει αυτό που ειδικά πέρσι το καλοκαίρι φαινόταν ακατόρθωτο. Να επαναφέρει τον «ιστορικό» εκεί που καταρχήν του πρέπει, να του δώσει το δικαίωμα εκτός από παρελθόν να έχει και μέλλον, κερδίζοντας την άνοδο στη Β’ Εθνική μετά από τρεις δεκαετίες περίπου και να περάσει στο β’ γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας μετά από 18 χρόνια.
Οφείλω φυσικά να σημειώσω ότι η όλη προσπάθεια ξεκίνησε καταρχήν πριν λίγα χρόνια με τον κο Πάτερο κι εν συνεχεία με τον κο Ψυλλάκη. Οφείλω όμως επίσης να πω ότι το συμβούλιο «ταλιμπάν», όπως το έχω ονομάσει, που ολοκληρώνει τώρα τη θητεία του, κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες δυσκολίες και τελικά κατάφερε να κάνει μια ολόκληρη πόλη να γλεντά, ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

-Οι εποχές δύσκολες πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να μην αποθαρρυνόμαστε από τις δυσκολίες;

-Οι κρητικοί και ειδικά οι χανιώτες έχουμε μάθει στα δύσκολα. Κι αυτό ειδικά φέτος το δίδαξε ο ΑΟΧ. Βγάλαμε ενέργεια και δημιουργικότητα και καταφέραμε με το ελάχιστο δυνατό οικονομικό κόστος, ώστε να μην προκαλούμε την κοινωνία που ασφυκτιά από την οικονομική κρίση, να φέρουμε το μέγιστο αποτέλεσμα.

-Τι θα θέλατε να πείτε στα ''παιδιά ''του ΑΟΧ; Γιατί φυσικά ο αγώνας συνεχίζεται!

-Τα παιδιά του ΑΟΧ, οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές μας, υπέμειναν πολλά. Είχαν όμως πίστη στον εαυτό τους και εμπιστοσύνη σε μας ότι τελικά θα τα καταφέρουμε. Κι έτσι έγινε. Και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί. Γιατί κερδίσαμε τα άλλα τα παιδιά, τα χανιωτάκια. Σώσαμε μια γενιά νέων υποψήφιων αοχιτών που κινδύνευαν, λόγω της απουσίας επιτυχιών, να χάσουν τον προσανατολισμό τους.

-Πού θα θέλατε να δώστε έμφαση;Τι να ανανεώστε ;

-Με ενδιαφέρει η ομάδα να έχει λαϊκή αναφορά από τη μία. Να διατηρήσουμε και να κατευθύνουμε δημιουργικά δράσεις εθελοντισμού και την ας πούμε «ερασιτεχνική», πιο καλά σωματειακή νοοτροπία. Για να γίνει κάποιο ενεργό μέλος στην οικογένειά μας θα πρέπει να γνωρίζει την ομάδα σε όλα της τα στάδια, να ξεκινήσει από τα χαμηλά, από την κερκίδα.
Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να βελτιωθούμε σε θέματα εταιρικής δομής. Γιατί σε κάποια πράγματα δε χωρεί ερασιτεχνισμός αλλά αυστηρός επαγγελματισμός. Συνεπώς ανανεώνουμε σταδιακά το προσωπικό που ασχολείται με την ομάδα, κρατώντας την εμπειρία των παλαιοτέρων, και δημιουργούμε διαδικασίες τέτοιες, ώστε τελικά ο «ιστορικός» να μπορεί να αυτοσυντηρείται στα πλαίσια εταιρείας λαϊκής βάσης.

-Είναι και δικό σας όνειρο να δούμε οικογένειες στα γήπεδα τις Κυριακές;

-Προφανώς. Άλλωστε έχω κι εγώ οικογένεια με δυο μικρές κόρες, που αναμένουν να δουν τα παλικάρια μας με τα γαλανόλευκα να παίζουν στα γήπεδα. Αυτό φυσικά προϋποθέτει και πολλές άλλες διαδικασίες, ειδικά όσον αφορά τις γηπεδικές υποδομές, αλλά και τη νοοτροπία των φιλάθλων.

-Ποιες ομάδες είναι οι βασικοί αντίπαλοι του ΑΟΧ;Η δεν σας τρομάζει κάτι επειδή κοιτάτε τι κάνετε έσω;

-Για μας όλες οι ομάδες είναι ίσες. Τα οποιοδήποτε θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα θα εξαρτηθούν αποκλειστικά από τη δική μας απόδοση, από το βαθμό της συγκέντρωσής μας και από τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν στο ποδοσφαιρικό τμήμα, που θα πρέπει να ευνοήσουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη του ταλέντου των παικτών μας. Επίσης θα πρέπει να έχουμε συνεχή, αδιάλειπτη παρουσία στα κέντρα των αποφάσεων των ποδοσφαρικών τεκταινομένων, γεγονός που φέτος ξεκινήσαμε σταδιακά και προσεκτικά.

-Τελικά μια ομάδα θα πρέπει να ναι μια ανοιχτή αγκαλιά για την κοινωνία;(πέρα από τίτλους να είναι αρωγός και σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες;

-Αυτό το υπονόησα παραπάνω. Πρέπει η ομάδα να είναι ανοικτή στην κοινωνία και να υπάρχουν δράσεις αλληλεπίδρασης και αλληλεγγύης. Ήδη έχουμε κάνει προσπάθειες μικρές, φέτος ελπίζω κι εύχομαι να τις εντείνουμε.

-Ομάδες που θαυμάζετε και ποδοσφαιριστές (Ελλάδα κ εξωτερικό)

-Είναι γνωστό ότι η μητέρα μου είναι από τα Χανιά, αλλά ο μακαρίτης ο πατέρας μου από τον Πειραιά. Επομένως αγαπώ και τον Ολυμπιακό. Από άποψης οργάνωσης μου άρεσε ο παλιός ΠΑΟΚ, που η σωματειακή δομή του ήταν για μένα ζηλευτή επί εποχής Παντελάκη. Θα ήθελα να δω και κάτι αντίστοιχο και στα Χανιά.

-Την άποψη σας για το ντόπινγκ; Το παράνομο στοίχημα; Μάστιγες του αθλητισμού!!

-Όπως τα λέτε. Μάστιγες, που διαφθείρουν συνειδήσεις και σώματα, που αλλοιώνουν τη χαρά του αθλητισμού, της ευγενούς άμιλλας. Δύσκολο όμως και να αντιμετωπιστούν καθότι εκμεταλλεύονται πάθη των ανθρώπων. Χρειάζεται παιδεία για να αντιμετωπιστούν, παιδεία που θα στοχεύει στην ελληνοπρέπεια, στην ανάδειξη των αρχών και των αξιών του υγιούς αθλητισμού.

-Μια ευχή για την ομάδα σας άλλα και τον αθλητισμό γενικότερα ;

Σ-την ομάδα μου αξίζουν πολλά, πολλά περισσότερα. Ελπίζω λοιπόν να μπορέσει σύντομα να βρει επιτέλους το δρόμο που της αξίζει, να μπορέσει σύντομα να παίξει στα σαλόνια της Α’ εθνικής,. Εμείς φέτος συμβάλλαμε ώστε να γίνει το πρώτο βήμα, θα παλέψουμε με μεθοδικότητα, υπομονή και χωρίς εξαλλοσύνες και για το δεύτερο.
Ο αθλητισμός είναι διαχρονική κοινωνική δράση, που έρχεται από πολύ μακριά. Παρόλο τους κλυδωνισμούς που κατά καιρούς δέχεται, ανθίσταται. Υποστηρίζω με θέρμη συνεπώς σχολικές αθλητικές δράσεις, ανοικτά γήπεδα, υποστηρίζω την κουλτούρα του μαζικού αθλητισμού. Ελπίζω και οι αρμόδιοι κάποια στιγμή να το αντιληφθούν και αυτό και να φανούν αντάξιοι της αρχαίας ελληνικής αθλητικής κληρονομιάς, που φαίνεται να λησμονείται.


cretalive.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου