Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Επιβάρυνση των τιμολογίων ρεύματος από το τέλος ΑΠΕ


Μπορεί η ΔΕΗ να μην προχώρησε σε νέα δόση αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια, οι καταναλωτές ωστόσο θα επιβαρυνθούν αναδρομικά από 1ης Ιουλίου με μια ...

σημαντική αύξηση από το τέλος ΑΠΕ, που αναμένεται να προσαρμοστεί στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 9,32 ευρώ που είναι σήμερα, αναφέρει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αύξηση θεωρείται επιβεβλημένη για τον περιορισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) που έφτασε στα τέλη Μαΐου στα 436,1 εκατ. ευρώ έναντι 345 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Όπως αναφέρεται, με βάση τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ που βασίζονται στα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του έτους, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων, το έλλειμμα αναμένεται να εκτιναχθεί στα 617 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους και στα 1,15 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, ημερομηνία που η τρόικα έχει ζητήσει μέσω του Μνημονίου του μηδενισμό του. Για την κάλυψη του ελλείμματος ο ΛΑΓΗΕ εισηγήθηκε προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) αύξηση του τέλους ΑΠΕ στα 24 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ κρίνοντας ότι αυτού του είδους την αύξηση δεν την αντέχουν οι καταναλωτές αποφάσισε να την περιορίσει στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα. Ανάλογη πρόταση αναμένεται να υποβάλει η ΡΑΕ με απόφαση της Ολομέλειας που συνεδρίασε χθες για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου