Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Σφοδρή επίθεση ΓΕΝΟΠ στη ΔΕΗ για το deal με Κοπελούζο

Σφοδρή επίθεση ΓΕΝΟΠ στη ΔΕΗ για το deal με Κοπελούζο

Eπιμένει η διοίκηση της ΔΕΗ στην αμφιλεγόμενη συμφωνία με τον όμιλο Κοπελούζου για τη δημιουργία εμπορικής αλυσίδας φραντσάιζινγκ, που θα...


 πουλά φωτοβολταϊκά, ενώ την ίδια στιγμή η μελέτη της KPMG για το πρότζεκτ επισημαίνει τους κινδύνους που απειλούν το όλο εγχείρημα, εξαιτίας της ύφεσης, της φθίνουσας αγοράς φωτοβολταϊκών κ.λπ.

Την Τρίτη, η συζήτηση για τη συμφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ διακόπηκε και αναβλήθηκε για τρίτη φορά, ύστερα από παρέμβαση των εργαζόμενων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταστήματα
Η πρόταση προβλέπει τη σύσταση κοινής εταιρείας, στην οποία η ΔΕΗ θα μετέχει με 49% και 980.000 ευρώ και η εταιρεία Damco του ομίλου Κοπελούζου με 51% για τη δημιουργία εμπορικών καταστημάτων που θα διαθέτουν ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες, κυρίως φωτοβολταϊκά, πακέτα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου κ.λπ.

«Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, το ασταθές θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο που επηρεάζει την αγορά, το ώριμο στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αγορά φωτοβολταϊκών, σε συνδυασμό με τη δραστηριοποίηση πολλών μικρών επιχειρήσεων στον κλάδο, ο έντονος ανταγωνισμός με συνέπεια τη συμπίεση του κέρδους, κ.λπ.» είναι ορισμένα από τα αρνητικά σημεία για το κοινοπρακτικό σχήμα που επισημαίνει η ΚΡΜG, η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε η μελέτη για το εγχείρημα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Τα ερωτήματα για τη συνεργασία είναι πολλά. Οταν τέθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, η πρόταση προέβλεπε εκτός από το εμπορικό δίκτυο και τη συμμετοχή της ΔΕΗ σε εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ του ομίλου Κοπελούζου. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το σχέδιο αποσύρθηκε. Πριν από λίγους μήνες εμφανίστηκε η «βελτιωμένη» έκδοση της ίδιας πρότασης, χωρίς τη συμμετοχή της ΔΕΗ στο εργοστάσιο, το οποίο κοντεύει να κλείσει, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ. Οι έντονες αντιδράσεις, που ξεσήκωσε και τότε, είχαν αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη προ τριών μηνών συζήτηση στο Δ.Σ., για να επανέλθει προχθές.

Η ΔΕΗ δυσκολεύεται να «πείσει» για τα όποια πλεονεκτήματα της συνεργασίας, λένε οι επικριτές της πρότασης, αφού εκείνη έχει την πελατεία, διαθέτει ήδη καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην είσπραξη λογαριασμών και είναι το «αναγνωρίσιμο όνομα» σε ένα joint venture με έναν εν δυνάμει ανταγωνιστή της, στο οποίο, μάλιστα, καλείται να συμμετάσχει με μειοψηφικό μερίδιο, καταβάλλοντας και 980.000 ευρώ.

Επιστολή
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους, τους οποίους κατηγορεί για «παραβίαση της απολύτως διακριτής διαχωριστικής γραμμής μεταξύ Διοίκησης και Σωματείων», εξαιτίας της ακύρωσης της συνεδρίασης του Δ.Σ., αναφέρει ότι μέχρι σήμερα ανάλογη πρόταση από άλλο επιχειρηματικό φορέα δεν της έχει υποβληθεί και ότι το νέο σχήμα επιτυγχάνει τη γρήγορη ανάπτυξη δικτύου με ιδιαίτερα περιορισμένο κόστος, αναβαθμίζοντας τον ρόλο των καταστημάτων της επιχείρησης. Τονίζει ότι παρότι η ΔΕΗ θα συμμετέχει με 49%, οι σημαντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνον εάν και εφόσον συμφωνεί η επιχείρηση.




e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου